Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zatkli teroristov, ktorí prišli s utečencami
Zdielať na

Zatkli teroristov, ktorí prišli s utečencami

Zdroj: profimedia.cz

BERLÍN / Traja Sýrčania, ktorých v utorok zatkla nemecká polícia, boli podľa verejnoprávnej televízie ARD v kontakte s vysokým činiteľom Islamského štátu, ktorý koordinoval okrem iného minuloročný teroristický útok na národný futbalový štadión v Paríži. Trojica mladých mužov vo veku 17 až 26 rokov čelí obvineniu z členstva v teroristickej organizácii.

Najmladší z podozrivých sa podľa nemeckých médií vlani v sýrskom meste Rakka pripojil k IS, ktorý ho vycvičil v zaobchádzaní so zbraňami a výbušninami.

Neskôr sa všetci traja vlani v októbri zaviazali vysoko postavenému činiteľovi IS, že odídu do Európy. Podľa informácií teroristického experta ARD Holgera Schmidta ide pritom o muža, ktorý má na svedomí jeden z parížskych útokov.

Teroristi mali napojenie na Islamský štát. Stáli aj za útokom na Stade de France. A zatkli ich.

Falošné dokumenty

Trojica Sýrčanov totiž mala podľa všetkého falošné dokumenty z rovnakej dielne a do Európy ju dostala rovnaká prevádzačská organizácia ako niektorých z parížskych útočníkov.

Trojica, ktorá do Nemecka prišla medzi utečencami, čakala na ďalšie príkazy IS. Žiadne nebezpečenstvo od nej ale podľa ministra nehrozilo, pretože je bezpečnostné zložky po niekoľko mesiacov sledovali a odpočúvali.

Atentátnici v radoch utečencov

Pri sérii teroristických útokov v Paríži, na ktorých sa podieľali aj atentátnici, ktorí do Európy prišli medzi utečencami, zahynulo vlani v novembri 130 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy