Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šéf Európskej komisie Juncker chce spoločné vojenské veliteľstvo
Zdielať na

Šéf Európskej komisie Juncker chce spoločné vojenské veliteľstvo

ŠTRASBURG / Európska únia by mala posilniť svoju obrannú politiku, povedal v prejave pred europarlamentom šéf Európskej komisie Jean Claude-Juncker. Je podľa neho potrebné spoločné veliteľstvo a práca smerom k spoločnej vojenskej sile, ktorá by sa dopĺňala so Severoatlantickou alianciou. Väčšia európska obranná sila ale podľa neho neznamená menej transatlantickej soilidarity.

Prepojenie európskych vojenských zdrojov je podľa neho oprávnené. Nedostatočná spolupráca v tejto oblasti totiž znamená straty medzi 20 až 100 miliardami ročne, upozornil Juncker. 

Európsky obranný priemysel a výskum inovácie v tejto oblasti chce preto komisia podporiť prostrednícgtvom nového Európskeho obranného fondu, ktorý by mal vzniknúť ešte do konca tohto roka. 

O posilnenie európskych obranných schopností sa začalo viac hovoriť predovšetkým v posledných mesiacoch. Určité návrhy, predpokladajúce napríklad zriadenie veliteľstva pre plánovanie európskych vojenských misií, predložili spoločne Nemecko a Francúzsko. O možnosti budúceho vzniku európskej armády hovorí aj Slovensko a ďalšie krajiny Vyšehradskej štvorky. 

V EÚ zatiaľ existujú spoločné bojové skupiny, ktoré zatiaľ ale nikdy neboli prakticky využité. Európske misie, ako je napríklad operácia Sophia v Stredozemnom mori, zaisťujú vojaci a technika jednotlivých členských krajín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy