Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž zo Sydney pobodal okolo idúceho, inšpiroval ho Islamský štát
Zdielať na

Muž zo Sydney pobodal okolo idúceho, inšpiroval ho Islamský štát

MELBOURNE / Dvadsaťdvaročného muža zo Sydney v nedeľu obvinili zo spáchania teroristického útoku a pokusu o vraždu. Podľa polície sa Ihsas Khan najskôr inšpiroval Islamským štátom, keď v sobotu na predmestí Sydney opakovane bodol svoju obeť na ulici. Súd ho v nedeľu odmietol prepustiť na kauciu a prvé pojednávanie zvolal na stredu. Ak muža usvedčia, hrozí Khanovi podľa austrálskych zákonov až doživotný trest.

V sobotu popoludní pobodal v parku 59-ročného Wayneho Greenhalga a spôsobil mu ťažké zranenia. Obeti sa ale napriek tomu podarilo dostať sa do blízkeho holičstva, kde privolali pomoc. Khan a obeť boli z rovnakej štvrte, ale nepoznali sa. Polícia sa aj tak domnieva, že čin bol naplánovaný a že Khan chcel možno na miesto prilákať policajtov a zaútočiť na nich. Polícia ho vnímala ako muža vyzvávajúceho extrémistické názory, ale nie ako člena teroristickej organizácie. 

"Vieme, že táto osoba vyznáva extrémistické postoje, k čomu ju inšpiroval Islamský štát," uviedla policajtka Catherine Burn. Policajtka tiež povedala, že policajti už zasahovali niekoľkokrát v prípadoch, ktoré sa Khana týkali, a že bol známy svojim podivným správaním. 

Greenhalga, ktorý je otcom troch detí, previezol do nemocnice vrtuľník a po operácii bol jeho stav stabilizovaný. 

Súvislosť s Islamským štátom

Austrálska polícia dáva prípad do súvislosti s výzvou, v ktorej Islamský štát pred týždňom oslovil svojich stúpencov na celom svete s požiadavkou páchať útoky jednotlivo. Medzi "odporúčanými" miestami útokov bola aj opera v Sydney a pláž Bondi pri Sydney. 

Khanovo bydlisko po útoku prehľadala protiteroristická polícia a dospela k záveru, že išlo o plánovaný čin inšpirovaný Islamským štátom. "Ide o novú tvár terorizmu, ktorej čelíme," povedala k tomu Catherine Burn. 

​Austrália, ktorá je veľkým spojencom Spojených štátov, sa nachádza vo zvýšenej pohotovosti pre útoky, ktoré v krajine od roku 2014 spáchali radikáli. V Sydney sa v nedeľu konala ceremónia na spomienku teroristických útokov spáchaných pred 15 rokmi v Spojených štátoch. Úrady tiež oznámili, že mnoho ďalších atentátov zmarili. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy