Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pätnásť rokov od pádu dvojičiek. Amerika hľadá stratenú jednotu
Zdielať na

Pätnásť rokov od pádu dvojičiek. Amerika hľadá stratenú jednotu

NEW YORK / Teroristické útoky na New York a Washington zo septembra 2001 Američanov veľmi zjednotili. Po pätnástich rokoch si ale národ pripomína obete tragédie rozdelený ako nikdy predtým. Vojna s terorizmom vyhlásená bývalým prezidentom Georgeom Bushom mladším síce viedla k pádu talibanského režimu v Afganistane a saddámovského v Iraku, boj s terorizmom je ale v súčasnosti úpornejší než v časoch skazy newyorských "dvojčiat".

Pred 15 rokmi bolo takmer 80 percent obyvateľov Spojených štátov presvedčených, že útoky na New York a Washington krajinu zjednotili a v konečnom dôsledku posilnili. Ľudia hromadne darovali krv, oslavovali newyorských policajtov a hasičov a popularita poslancov Kongresu a prezidenta dosahovala rekordné hodnoty. 

Rozdelená spoločnosť

Nič z toho dnes už ale neplatí. Dva mesiace pred prezidentskými voľbami Američanov rozdeľujú spory okolo rasových vzťahov, prisťahovalectva, národnej bezpečnosti a vnútornej politiky štátu. Prezidentská kampaň kontroverzného Donalda Trumpa a nepríliš populárnej Hillary Clinton prehĺbila nedorozumenia medzi demokratmi a republikánmi, vyostrila spory o práva prisťahovalcov a skomplikovala vzťahy s americkými spojencami. Amerika zrejme potrebuje novú katastrofu, aby našla stratenú jednotu, súdia médiá podľa mnohých Američanov. 

V Afganistane sú stále tisíce amerických vojakov a Taliban v konfrontácii s afganskou armádou skôr postupuje než stráca. Časti Sýrie a Iraku ovládli teroristi z Islamského štátu, ktorí sa snažia vypudiť americké letectvo. Usáma bin Ládin je síce mŕtvy, jeho dediči sa ale rozšírili nielen do Sýrie a Iraku, ale aj do Jemenu a Líbye. 

Pod dohľadom

Sami Američania sa u seba doma ocitli pod bezpríkladným dohľadom. Verejnou mienkou otriasli škandály okolo tajného zhromaždenia dát o telefónnych hovoroch, elektronickej pošte a internetovej prevádzke. Väznicu v kubánskom Guantanáme, kde USA bez súdu zadržujú desiatky osôb podozrivých z terorizmu, prezident Barack Obama napriek opakovaným sľubom stále nezatvoril. 

Niektoré americké denníky v súvislosti s 15. výročím adresovali úpenlivú prosbu Donaldovi Trumpovi i Hillary Clinton, aby aspoň v nedeľu prehliadli vzájomné útoky. "V čase, kedy sú svet aj naša krajina tak hlboko rozdelené, vyzývame volebné štáby a politických manažérov, aby vyhlásili prímerie. Aspoň na nedeľu," napísal denník Echoes-Sentinel vychádzajúci v New Jersey. 

​Nikto z prezidentských kandidátov sa spomienkových akcií v New Yorku nezúčastnil, hoci Trump z najväčšieho mesta USA pochádza a Hillary Clinton bola osem rokov senátorkou za štát New York. 

Pietne zhromaždenie

Pietne zhromaždenie začalo na dolnom Manhattane v nedeľu pred deviatou hodinou ráno minútou ticha, pri ktorej si mesto pripomenulo okamih nárazu lietadiel do Svetového obchodného strediska (WTC), momenty zrútenia jeho dvoch veží, útok teroristov na Pentagon a pád lietadla uneseného teroristami, ktoré havarovalo v Pensylvánii. 

Čítanie mien všetkých obetí potom sprevádzal zvuk zvonov newyorských kostolov, pamiatku obetí si uctila aj čestná jednotka zložená z príslušníkov newyorskej polície a hasičského zboru. V budove ministerstva obrany vo Washingtone prehovoril prezident Barack Obama. 

Od šiestej hodiny popoludní rozžiarili nebo nad Manhattanom rovnako ako každý rok dva stĺpce modrého svetla, ktoré budú žiariť až do pondelkového rána. Lúče pripomínajúce výškové budovy zničeného Svetového obchodného strediska svietia do výšky viac než šiestich kilometrov a viditeľné boli do vzdialenosti sto kilometrov. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy