Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Talianska vláda po zemetrasení vyhlasila v krajine stav núdze
Zdielať na

Talianska vláda po zemetrasení vyhlasila v krajine stav núdze

RÍM / Talianska vláda na večernom krízovom zasadnutí kvôli stredajšiemu zemetraseniu vyhlásila stav núdze. Zemetrasenie si vyžiadalo najmenej 267 mŕtvych a vyše 400 zranených.

Talianska vláda na večernom krízovom zasadnutí kvôli stredajšiemu zemetraseniu vyhlásila stav núdze. Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom opatrenia je rýchlo a bez byrokratických prieťahov poskytnúť pomoc. V prvej fáze kabinet premiéra Mattea Renziho uvoľnil 50 miliónov eur. Renzi už v stredu sľúbil, že vláda nenechá nikoho bez pomoci a že vydá na pomoc postihnutým oblastiam 235 miliónov eur.

Rozsiahle škody

Epicentrum zemetrasenia bolo neďaleko regiónu Aquila, kde v roku 2009 pri podobne silnom zemetrasení zomrelo vyše 300 osôb. Prvé otrasy pôdy o sile zhruba šiestich stupňov prekvapili v stredu obyvateľov v spánku, potom nasledovalo vyše 200 ďalších otrasov, z ktorých ale len jeden prekročil intenzitu piatich stupňov. Plný rozsah skazy sa záchranárom odkryl po východe slnka.

Rozsah škôd spôsobených zemetrasením zatiaľ nebol vyčíslený, zo zverejnených fotografií je ale očividné, že niektoré mestá a dediny boli ťažko poškodené. Príkladom je historické horské mestečko Amatrice, ktoré bolo prakticky celé zničené. Jeden z otrasov bol veľmi intenzívny o sile 4.7 až 4.8 stupňa. 

Počet obetí zemetrasenia v Taliansku sa zvýšil na 267, oznámil úrad civilnej ochrany. Zranených je takmer ďalších 400 ľudí v nemocniciach, uviedla agentúra Reuters. V oblasti dochádza aj naďalej k následným otrasom, od zemetrasenia zo stredajšieho skorého rána ich bolo už vyše 900.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy