Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fidel Castro na verejnosti. V deň svojich 90. narodenín poďakoval Kubáncom
Zdielať na

Fidel Castro na verejnosti. V deň svojich 90. narodenín poďakoval Kubáncom

HAVANA / Kubánsky komunistický vodca Fidel Castro sa pri príležitosti svojich 90. narodenín v sobotu večer objavil na verejnosti. Spoločnosť mu robil brat Raúl a prezident Venezuely Nicolás Madura.

Fidel Castro, o ktorého zdravotnom stave sa na ostrove často špekuluje, nebol na verejnosti od apríla tohto roku. Vtedy zavítal do školy pomenovanej po jednej zo svojich kolegýň - revolucionárok. 

V sobotu večer sa niekdajší kubánsky prezident Fidel Castro zúčastnil slávnostného galavečera usporiadaného na jeho počesť v divadle Karla Marxa v Havane. Oblečený bol v bielej teplákovej súprave a zelenej košeli. Pomaly prišiel na svoje miesto a posadil sa vedľa svojho brata Raúla, ktorý po ňom prebral v roku 2008 moc a začal s trhovými reformami, a jedného zo svojich najbližších spojencov, venezuelského prezidenta Madura. Prítomní boli aj najvyšší kubánski vojenskí velitelia a politici. Fidel žiadny prejav nepredniesol. 

Ďakoval Kubáncom

Predtým ale Fidel Castro poďakoval Kubáncom za prianie k narodeninám v dlhom liste, ktorý zverejnili štátne médiá. V liste si zaspomínal na svoje detstvo na rodinnej plantáži v Biráne v provincii Holguín, a tiež na svojho otca, ktorý zomrel ešte pred revolúciou. 

"Vtedy dosť trpel. Z troch synov neboli dvaja doma prítomní, pretože plnili revolucionárske povinnosti," napísal Fidel. "Už vtedy som ale vedel, že ma Raúl nahradí, keby sa mi niečo stalo, predovšetkým keby sa Spojeným štátom podarilo ma zabiť," uviedol ďalej Fidel v liste, v ktorom potom pokračuje kritikou amerického prezidenta Baracka Obamu. 

Gratulácie zo sveta

Gratuláciu dostal Fidel Castro od spojencov Kuby z celého sveta. Telefonoval mu ruský prezident Vladimir Putin. Nikaragujský prezident Daniel Ortega nazval Fidela svojím starším bratom. Bolívijský prezident Evo Morales na Twitter ku gratulácii dodal, že "kubánska revolúcia bola matkou revolúcií v Latinskej Amerike"

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy