Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Hechter už nie je cestovná kancelária, zmenil sa na sprostredkovateľa
Zdielať na

Hechter už nie je cestovná kancelária, zmenil sa na sprostredkovateľa

BRATISLAVA/NITRA / Cestovná kancelária Hechter, ktorá takmer dva mesiace ponúkala zájazdy bez platného poistenia proti insolventnosti, vo štvrtok nahlásila na živnostnenskom úrade v Nitre zmenu. Funguje už ako cestovná agentúra, čiže nepredáva vlastné zájazdy, ale je len sprostredkovateľom.

Celé portfólio prebrala bulharská spoločnosť Shans-tur, LTD.

"Všetky zájazdy a celé produktívne portfólio Hechter Slovakia spol. s r.o. zmluvne prevzal náš dlhoročný zahraničný obchodný partner, ktorý má uzavreté poistenie pre prípad úpadku cestovnej kancelárie. Všetky zájazdy sú kryté poistením," píše sa vo vyjadrení spoločnosti.

Shans-tur

Shans-tur, LTD je bulharská spoločnosť, ktorá sa podľa informácií na ich internetovej stránke špecializovala na autobusovú a mikrobusovú dopravu a ponúkala niekoľko väčšinou jednodňových výletov na Slnečné pobrežie, do delfinária vo Varne či Istanbulu.

V súčasnosti zastrešuje všetky dovolenky niekdajšej cestovnej kancelárie Hetcher aj vďaka platnej poistke proti insolventnosti, ktorú jej poskytla bulharská poisťovňa.

Zmluva pritom začala platiť len 4. augusta 2016. Tento certifikát zverejnil Hetcher na svojej internetovej stránke. Pre klientov to znamená, že sú krytí poistením až do výšky 715 809 eur.

"Hechter Slovakia spol. s r.o. už informoval príslušné štátne orgány, ako Slovenskú obchodnú inšpekciu, živnostenský úrad aj Slovenskú asociáciu cestovných kancelárií a agentúr," píše sa ďalej vo vyjadrení spoločnosti.

Dohoda po mesiacoch

Dohoda medzi Hechterom a bulharskou spoločnosťou prichádza takmer dva mesiace po tom, ako doteraz cestovnej kancelárii poisťovňa vypovedala zmluvu pre neplnenie záväzkov.

Odvtedy Hechter pokračoval v predaji vlastných zájazdov aj napriek zákazu a vydaniu predbežného opatrenia Slovenskej obchodnej inšpekcie. Do jedného roka mu za to môže stále udeliť pokutu až do výšky 66 000 eur.

Rozhodnutie

Do prípadu v júli vstúpil aj živnostenský úrad, ktorý začal vlastné správne konanie. Minulý týždeň padlo rozhodnutie, no ministerstvo vnútra o ňom informovalo až dnes.

"Živnostenský úrad v Nitre vydal rozhodnutie o pozastavení živnosti cestovnej kancelárii," uviedol hovorca Petar Lazarov.

"Rozhodnutie živnostenského úradu zatiaľ nebolo doručené. V prípade doručenia bude rozhodnutie bezpredmetné, lebo Hechter Slovakia spol. s r.o. od 4. augusta vykonáva len činnosť cestovnej agentúry," dodala.

Podľa informácií televízie JOJ bude Hechter pracovať ako cestovná agentúra až do konca dovolenkovej sezóny a potom sa pravdepodobne opäť pokúsi získať povinné poistenie proti insolventnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy