Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Juhočínskom mori objavili najhlbšiu dieru. Zmestila by sa do nej Eiffelovka
Zdielať na

V Juhočínskom mori objavili najhlbšiu dieru. Zmestila by sa do nej Eiffelovka

PEKING / Čínski vedci objavili v Juhočínskom mori dieru, ktorej hĺbka je 300,89 metra. Je to takmer o sto metrov viac, než bolo zistené u doteraz najhlbšieho podobného útvaru. Svoj objav oznámili prostredníctvom webu Huanqiu.com. Diera je zatiaľ prezývana ako Dračia diera a nie je vylúčené, že jej toto označenie zostane.

Až doteraz sa predpokladalo, že najväčšou podvodnoou dierou na svete je Dean 's Blue Hole na Bahamách, ktorá je hlboká 202 metrov. Piatkové oznámenia čínskych vedcov ju odsúva na druhé miesto. Diera sa nachádza blízko Paracelských ostrovov, na ktoré si nárokuje Čína, Taiwan aj Vietnam.

Presne na centimeter

Čínski experti skúmali rozmery tejto modrej diery počas svojich výskumov v auguste 2015 a v júni 2016, uviedol web. Na určenie hĺbky používali sonary určené pre väčšie hĺbky, podvodné roboty a kamery. Hĺbku tak majú zmeranú presne na centimeter. Diera je hlboká viac ako 300 metrov. Pritom taká Eiffelova veža v Paríži meria bez antény 300 metrov. 

Okrem hĺbky merali aj šírku. Tá predstavuje 130 metrov v hornej časti a 36 metrov na dne. Experti dodali, že v podmorskej jaskyni objavili okolo 20 živočíchov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy