Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mladík zaútočil vo vlaku sekerou a nožom na rodinu z Hongkongu
Zdielať na

Mladík zaútočil vo vlaku sekerou a nožom na rodinu z Hongkongu

WÜRZBURG / Mladík v pondelok neskoro večer sekerou a nožom zranil štyroch ľudí vážne a jedného ľahko. Prvotné informácie hovorili o dvadsiatich zranených. Páchateľa polícia zastrelila.

Útočníkom bol 17-ročný Afganec. V rozhovore pre nemeckú televíziu ARD to prehlásil bavorský krajský minister vnútra Joachim Herrmann s tým, že motív jeho činu zatiaľ nie je známy.

Bez sprievodu

Herrmann rovnako povedal, že Afganca pri zásahu polícia zastrelila po tom, čo sa na ňu pokúsil zaútočiť. Pre Bayerischer Rundfunk upresnil, že mladík prišiel do Nemecka ako utečenec bez sprievodu dospelej osoby.

Afganec podľa Herrmanna býval v Ochsenfurte, ktorý leží južne od Würzburgu a už dva týždne žil v pestúnskej rodine.

Útok vo vlaku

Afganec zaútočil vo vlaku, ktorý išiel z Treuchtlingenu do Würzburgu. Cestujúcich napadol medzi stanicami Ochsenfurt a Würzburg-Heidingsfeld.

Po útoku súprava zastavila v Heidingsfeldu, kde Afganec vlak opustil. Z Würzburgu na miesto činu odišlo zvláštne zásahové komando, ktoré sa pokúsilo mladíka zastaviť. Ten ale na policajtov zaútočil, preto ho zastrelili.

Podrobnosti o stave zranených nie sú známe. Hermann nevylúčil, že niektorí z ťažko zranených sú v ohrození života.

Rodina z Hongkongu

Čínske média uvádzajú, že terčom útoku bola rodina z Hongkongu. Mladík podľa denníka South China Morning Post napadol otca rodiny, matku a dcéru s jej priateľom, syn zostal bez zranení.

Podľa denníka sa otec s priateľom svojej dcéry snažili ostatných členov rodiny chrániť, preto utrpeli najvážnejšie zranenia.

Vlajka Islamského štátu

V izbe 17-ročného afganskeho migranta našli ručne kreslenú vlajku organizácie Islamský štát. Vo vysielaní verejnoprávnej televízie ZDF to uviedol bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

Mladík zanechal aj list na rozlúčku adresovaný svojmu otcovi. "Teraz sa za mňa modlite, aby som sa pomstil na neveriacich a modlite sa, aby som prišiel do neba," uviedol v liste. 

Video, na ktorom sa podľa Islamského štátu k skupine prihlásil, prokuratúra preveruje. Vyšetrovanie tejto stopy je podľa úradov len na začiatku a zatiaľ nie je jasné, či nahrávka naozaj ukazuje útočníka.

Islamský štát prostredníctvom svojej agentúry Amak zverejnil video, na ktorom je údajne útočník z bavorského vlaku. Podľa agentúry Reuters osoba na videu sľubuje, že spácha samovražedný atentát, a tvrdí, že útočníci IS napadnú neveriacich v ich domovoch, dedinách a na letiskách.

Pri útoku Afganec trikrát zvolal Allahu akbar. Jeden z výkrikov zaznamenali policajti aj cez telefonát, ktorým na čin upozornila jedna cestujúca vo vlaku, keď volala o pomoc.

Pozrite si priloženú video:

Najčítanejšie správy