Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Posádka tureckého vrtuľníka nevedela o prevrate, pristála v Grécku
Zdielať na

Posádka tureckého vrtuľníka nevedela o prevrate, pristála v Grécku

ATÉNY/ANKARA / Proces s vydaním ôsmich tureckých príslušníkov armády, ktorých zadržali na severovýchode Grécka pri hranici s Tureckom po núdzovom pristátí, odložili. V Turecku dvoch majorov, štyroch kapitánov a dvoch čatárov považujú za dezertérov, pretože hneď po pristátí v Grécku požiadali o azyl.

Pilota obvinili z ilegálneho letu do Grécka a ďalších sedem osôb obvinili ako spolupáchateľov.

Podľa právničky Ilii Marinakiovej obvinení tvrdia, že najprv vôbec nevedeli o piatkovom pokuse o vojenský prevrat. Dostali príkaz prepraviť ranených vrtuľníkom.

Čoskoro na to, ako sa o prevrate dozvedeli, strieľala do nich polícia. To ich vystrašilo a preleteli cez hranicu, kde vyslali núdzový signál. Gréci im umožnili pristáť v Alexandrupoli, teda na najbližšom letisku na území Grécka, vysvetlila právnička.

Turci ich obvinili

Grécka vláda oznámila, že ich žiadosť bude posudzovať tak, ako to nariaďuje medzinárodné právo - a bude brať do úvahy, že v Turecku po nich pátrajú úrady a sú tam obvinení z podrývania ústavného poriadku.

Prípad majú na starosti justičné orgány v meste Alexandrupoli, kde Turci s vojenským vrtuľníkom Blackhawk pristáli. Proces vydania zväčša trvá 15 až 25 dní. Bude sa o ňom rozhodovať opäť vo štvrtok.

Grécko a Turecko majú  dlhodobé napäté vzťahy, ktoré sú dôsledkom historických konfliktov ešte z čias Osmanskej ríše, predchodcu dnešného Turecka. Príkladom je Cyprus, ktorý je rozdelený na grécku a tureckú časť.

Najčítanejšie správy