Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V minulom roku ušlo pred vojnami rekordných 60 miliónov ľudí
Zdielať na

V minulom roku ušlo pred vojnami rekordných 60 miliónov ľudí

ŽENEVA / Na svete bolo vlani na úteku z domova 65,3 milióna ľudí. Podľa informácií Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov ide o rekordné číslo, pretože prvýkrát počet utečencov presiahol 60 miliónov. Oproti roku 2014 ide o zvýšenie o takmer desať percent.

Na úteku je jeden človek zo 113.

Stabilný počet

Zatiaľčo v rokoch 1996 až 2011 bol počet utečencov relatívne stabilný, od začiatku sýrskej vojny v roku 2011 každoročne narastá. Vlani ich bolo 59,5 milióna, teda vôbec najviac od druhej svetovej vojny.

"Žijeme v nestálom svete" vojen a konfliktov a "je logické, že sa ľudia chcú dostať do bezpečnejšieho sveta," povedal vysoký komisár pre utečencov Filippo Grandi, ktorý správu v Ženeve zverejnil pri príležitosti Svetového dňa utečencov.

Obete všeobecného ochromenia

Generálny tajomník Nórskej rady pre utečencov Jan Egeland, ktorého úrad sa na správe podieľal, považuje utečencov za "obete všeobecného ochromenia" vlád, "ktoré odmietajú prevziať zodpovednosť".

Podľa štatistík utieklo 21,3 milióna osôb zo svojich krajín a 40,8 milióna ľudí sa presunulo do bezpečnejších miest vo svojich štátoch. Zvyšných 3,2 milióna osôb sú ľudia, ktorí požiadali o azyl v rozvinutých krajinách.

Prichádzajú s posolstvom

OSN ako utečencov registruje 21,3 milióna ľudí, z toho 16,1 milióna spadá pod Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a 5,2 miliónov Palestínčanov pod špecializovanú agentúry OSN. Najviac utečencov pochádza zo Sýrie, Afganistanu, Burundu a Južného Sudánu. Polovica z nich sú pritom deti.

SITA

"Utečenci prekonávajú Stredozemné more a prichádzajú na pobrežie Európy. Posolstvo, ktoré prinášajú, je, že ak nebudete riešiť problémy, potom problémy prídu za vami. Potrebujeme politický čin, ktorý zastaví konflikty. To bude najvýznamnejšia prevencia prílivu utečencov," povedal Grandi.

Pokles v Ázii

Vôbec najviac utečencov prijíma Afrika. Bolo ich 4,41 milióna a pochádzali hlavne z piatich afrických krajín - Somálska, Južného Sudánu, Konga, Sudánu a Stredoafrickej republiky.

Európa prijala 4,39 miliónov ľudí, čo bol oproti predošlému roku nárast o 43 percent. Utečenci mieria hlavne do Turecka, Nemecka, Ruska, Francúzska, Švédska, Británie a Talianska.

Slabý pokles utečencov zaznamenala vlani Ázia. Bolo ich tam 3,8 milióna, teda o dve percentá menej než predošlý rok.

Takto prúdia utečenci do Európy, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy