Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Denník The Times vyzval k zotrvaniu Británie v EÚ
Zdielať na

Denník The Times vyzval k zotrvaniu Británie v EÚ

LONDÝN / Britský denník The Times vyjadril podporu udržania Británie v Európskej únii. Referendum o členstvo krajiny v tejto medzinárodnej organizácie sa uskutoční 23. júna.

V dnešnom úvodníku nazvanom "Obnova Európy" denník vysvetľuje, prečo si zotrvanie v únii praje. "Najlepším výsledkom tohto referenda by bola nová aliancia medzi suverénnymi národmi Európskej únie, aliancie založená na voľnom obchode a reformách a vedená Britániou," tvrdí denník.

The Times je súčasťou mediálnej skupiny vlastnenej magnátom austrálskeho pôvodu Rupertom Murdochom, ktorý vlastní tiež The Sunday Times. V jeho portfóliu je ale aj bulvárny The Sun, jeden z najpredávanejších v krajine, ktorý naopak podporil brexit, teda odchod Británie z EÚ.

Protichodné výsledky

Dva najčerstvejšie prieskumy verejnej mienky k členstvu Británie v Európskej únii priniesli opäť protichodné výsledky. V jednom vedú zástancovia zotrvania krajiny v tejto organizácii, v druhom naopak odporcovia. Anketa sa uskutočnila ešte pred štvrtkovou vraždou labouristickej poslankyne, ktorá otriasla celou Britániou.

Oba prieskumy vykonala rovnaká agentúra BMG. V telefonickej ankete pre denník The Herald viedli stúpenci zotrvania v únii s 53,3 percenta hlasov, zatiaľ čo odporcovia mali 46,7 percenta. V druhom prieskume uskutočnenom prostredníctvom internetu naopak prevládol o desať percentuálnych bodov zástancovia odchode Británie z EÚ, a to s 55,5 percenta hlasov.

Zatiaľ nie je jasné, ako prieskumy ovplyvní násilná smrť poslankyňa Jo Cox, ktorá patrila do tábora podporovateľov zachovanie krajiny v EÚ.

Pozrite si reportáž o vražde poslankyne Cox:

Najčítanejšie správy