Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zavraždená britská poslankyňa dostávala výhražné odkazy
Zdielať na

Zavraždená britská poslankyňa dostávala výhražné odkazy

LONDÝN / Britská poslankyňa Jo Cox, ktorá bola vo štvrtok zavraždená, sa pred časom obrátila na políciu po tom, čo dostala "výhražné oznámenie". Uviedla to podľa agentúry Reuters britská polícia. Upresnila, že pri vyšetrovaní jej sťažnosti v marci zatkla a pokarhala jedného muža, ktorý ale nie je ten, ktorého zadržala po štvrtkovej vražde.

Cox, ktorá podporovala zotrvanie Británie v Európskej únii, napadol útočník na ulici v jej volebnom okrsku v severoanglickom meste Birstall neďaleko Leedsu. Krátko po útoku zadržali policajti 52-ročného muža považovaného za útočníka. Podľa policajného hovorcu kriminalisti po nikom inom nepátrajú a o motíve činu odmietajú špekulovať.

Duševne chorý

Denník The Sun uviedol, že zadržaný je "duševne chorý" Tommy Mair, ktorý žil v ústraní od smrti svojej starej mamy pred 20 rokmi a podstúpil dlhšiu psychiatrickú liečbu.

Podľa niektorých britských médií je na vine agresívny tón kampane pred referendom o členstvo krajiny v EÚ, ktorý sa bude konať 23. júna. Svedkovia podľa médií počuli muža pri útoku kričať Britain First (Británia na prvom mieste), čo je okrem iného označenie krajne pravicového zoskupenia usilujúceho o odchod Británie z EÚ. Zástupcovia odchodu (takzvaného brexitu) aj stúpenci ďalšieho členstva okamžite pozastavili kampaň, ktorá bude pokračovať najskôr cez víkend.

Streľba a útok

Britské denníky bez ohľadu na svoje politické preferencie a postoje k brexitu zhodne odsúdili vraždu 41-ročnej matky dvoch detí z radov opozičnej Labouristickej strany. "Ide o útok proti ľudskosti, ideálom a demokracii," napísal napríklad denník The Guardian.

Komentáre volajú po čo najrýchlejšom vyšetrení smrti poslankyne a lepšej ochrane britských zákonodarcov. Cox sa stala terčom streľby a útoku nožom pri knižnici, kde sa pravidelne stretávala s voličmi.

Angela Merkel

K rade britských a zahraničných politikov, ktorí odsúdili vraždu Cox, sa pridala aj nemecká kancelárka Angela Merkel. S ohľadom na blížiace sa referendum je podľa nej potrebné "príšerné a dramatické" zabitie poslankyne vyjasniť čo najskôr. Zdôraznila, že ale v tomto štádiu nechce vraždu spájať so štvrtkovým referendom.

Najčítanejšie správy