Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Belgičania varujú pred útokmi Islamského štátu, môžu prísť hocikedy
Zdielať na

Belgičania varujú pred útokmi Islamského štátu, môžu prísť hocikedy

Zdroj: SITA/ilustračné

BRUSEL / Velenie belgickej protiteroristickej jednotky dnes varovalo všetky policajné oddelenia v krajine pred hrozbou útoku zo strany takzvaného Islamského štátu (IS). S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informoval denník La Derniere Heure (DH) s tým, že útok môže nastať kedykoľvek.

Podľa varovania, ktoré má denník k dispozícii, džihádisti pred približne desiatimi dňami opustili Sýriu a vydali sa do Európy cez Turecko a Grécko, a to "loďou a bez pasov".

Atentáty vo dvojiciach

Tieto osoby sa mali potom rozdeliť na dve skupiny, pričom jedna smerovala do Belgicka a druhá do Francúzska, kde mali vo dvojiciach spáchať atentáty. Vo varovaní sa konštatuje, že teroristi majú príslušnú výzbroj a k ich akciám môžu prísť okamžite.

DH tvrdí, že na belgickom území sú tri potenciálne ciele: veľké obchodné centrum v Bruseli, bližšie nelokalizovaná reštaurácia americkej siete s rýchlym občerstvením a nešpecifikované oddelenie polície.

Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) na margo potenciálnej hrozby podľa DH pripomenul, že polícia doteraz nenašla výbušniny a zbrane teroristickej bunky, ktorá pripravila atentáty z 22. marca v Bruseli.

Ohrozenie Belgicka sa zvyšuje

Ohrozenie Belgicka teroristickými útokmi sa podľa OCAM zvyšuje aj v súvislosti s jeho zámerom zapojiť sa od 1. júla do náletov na pozície IS v Sýrii a neistotou ohľadom "našich džihádistov v Sýrii a Iraku".

OCAM upozorňuje aj na spiace bunky IS v Európe a tvrdí, že "IS má zámer a kapacitu uskutočniť svoje hrozby". Zdôrazňuje pritom, že cieľom útoku v Belgicku nemusia byť len veľké mestá, ale aj provinčné.

La Derniere Heure dnes na svojej webovej stránke informoval, že riaditeľ OCAM Paul Van Tigchelt potvrdil príslušné varovanie, ale súčasne sa ho snažil relativizovať.

"OCAM dostáva informácie rôzneho druhu. Často ide o surový materiál. Našou úlohou je dať ho do kontextu, analyzovať a verifikovať," vysvetlil. Dodal, že experti OCAM dospeli k záveru, že nateraz nie je nutné zvyšovať stupeň ohrozenia, pokiaľ ide o spomínané ciele džihádistov.

Najčítanejšie správy