Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sklo, pneumatiky, stacionárny bicykel. Na Makarskej čistili prístav
Zdielať na

Sklo, pneumatiky, stacionárny bicykel. Na Makarskej čistili prístav

MAKARSKA / Na letnú turistickú sezónu sa Chorváti pripravujú už aj pod hladinou. Neverili by ste, čo všetko potápači, vytiahli spod hladiny Jadranského mora.

Chorváti pred sezónou nepripravujú len apartmány a penzióny, ale čistia aj more. Na Makarskej pomáhajú aj miestni hráči rugby. "My z rugby klubu sme chceli pomôcť, aby sa turisti cítili bezpečnejšie. Keď prídu loďami. Je to náš menší prínos turizmu," uviedol tréner v rugby klube Jakša Lovreta.

Kamión plný odpadkov

"Toto nie je naša práca. Sme hlavne športovci a tu chceme len dobrovoľne pomôcť mestu pred sezónou," hovorí dobrovoľný potápač a člen rugby tímu Makarska Nenad Mračevič.

Mesto čistí vstup do mora na hlavných plážach či prístav pred sezónou ako aj po sezóne. Za tri hodiny zaplnili nepeknými úlovkami spod hladiny celý kamión. Hráčov rugby pri tvrdej práci neopúšťal humor. "Budú aj peniaze. Keďže tu ráno ľudia kupujú ryby, niečo padne do mora. Potom majú morskí ježkovia na sebe napichnuté bankovky," hovorí s úsmevom jeden z hráčov.

Stacionárny bicykel

Potápači z mora vytiahli nielen sklo, fľašky, rybárskej siete a laná ale aj pneumatiky či stacionárny bicykel. "Je to katastrofa. To museli byť nejakí hlupáci, ktorí nemajú radi more a prírodu. To nemohol byť normálny človek, čo hodí bicykel do mora namiesto toho, aby ho odložil do smetí," uviedol obyvateľ Makarskej Dinko Živković.

"Príroda je jeden z hlavných dôvodov, prečo som tu a na mori trávim veľa času a dnes je neuveriteľné, čo všetko sú ľudia schopní nahádzať do mora a ako si to krásno ničiť," hovorí Slovák žijúci v Makarskej Marek Čarný.

Z mora vytiahli stacionárny bicykel:

TV JOJ

Viac lodí v prístave

Počet lodí, ktoré dokážu zaparkovať v prístave v Makarskej sa zvýši. "Tento rok začne Makarska sezónu s vybudovanou zábranou pred rozbúreným morom, takzvaným vlnolamom. Zakotviť tak bude môcť ďalších 200 lodí," uviedol riaditeľ turistického úradu Makarska Tonči Lalič.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy