Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Keď havarujete v Chorvátsku, volajte 112, dorozumiete sa slovensky
Zdielať na

Keď havarujete v Chorvátsku, volajte 112, dorozumiete sa slovensky

BRATISLAVA,ZÁHREB / Do Chorvátska v lete smerujú státisíce Slovákov. Kam volať v prípade nehody, čo všetko treba vyplniť a bez čoho by ste určite nemali hranice prekročiť?

V prípade, že sa stanete účastníkmi dopravnej nehody v Chorvátsku, volajte na číslo 192, čo je  tamojšia polícia. Alebo na známe číslo 112, kde sa dohovoríte aj po slovensky.

Európska správa o nehode

"Ak je nehoda menšia, bez škody, úrazov či alkoholu, vodiči si to môžu vybaviť a pofotiť sami. Vo väčšine prípadov volajú aj tak nás, lebo chcú mať istotu," hovorí policajt Zoran Marevič.

Stačí pri tom vypísať európsku správu o nehode, ktorú by ste mali mať so sebou. Dokument je dostupný na internete.

Ak sa stanete účastníkmi vážnej dopravej nehody, nikdy neopustite hranice bez vyšetrovacej správy. Ide o takzvaný záapisnik o očevidu. "Bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku," vysvetľuje Martin Wäldl hovorca prezídia.

Pokuta

"Vo vyšetrovacom zázname sú vlastne všetky údaje vzťahujúce sa k udalosti - to znamená účastníci, miesto a čas nehody, vozidlá, osoby, ktoré utrpeli zranenie, mŕtvi," povedal Marevič.

Štvorstranový spis je kompletný vo väčšine prípadov na druhý deň, závisí však od závažnosti a počtu účastníkov na nehode. Ak nebudete chcieť spolupracovať s ostatnými účastníkmi, hrozí vám pokuta.

"Pokuta vo výške od 2 000 do 5000 chorvátskych kún hrozí vodičovi, ak vlastníkovi poškodeného vozidla alebo inej poškodenej veci nenechá svoje osobné údaje a údaje o vozidle, ktoré spôsobilo nehodu alebo nevyplní a nepodpíše Európsku správu o nehode," hovorí policajt.

Z Chorvátska pripravila reportáž Iveta Krupová:

Najčítanejšie správy