Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Proti brexitu burcujú odporcovia maľbou bozkávajúcich sa politikov
Zdielať na

Proti brexitu burcujú odporcovia maľbou bozkávajúcich sa politikov

Zdroj: SITA

LONDÝN / Rozmernou nástennou maľbou, ktorá znázorňuje vášnivý bozk republikánskeho kandidáta na úrad amerického prezidenta Donalda Trumpa a bývalého konzervatívneho starostu Londýna Borisa Johnsona, sa snažia proeurópski aktivisti presvedčiť hlavne mladých britských voličov, aby v nadchádzajúcom referende hlasovali proti takzvanému brexitu, teda odchode Británie z EÚ.

Maľba odkazuje na slávnu snímku bozku sovietskeho politika Leonida Brežneva a vodcu Nemeckej demokratickej republiky Ericha Honeckera z roku 1979, ktorej umelecké stvárnenie na sebe nesú napríklad aj pozostatky Berlínskeho múru.

Budúcnosť, ktorú chcem?

Maľba na budove v Bristole na juhozápade Anglicka, odkiaľ okrem iného pochádza aj slávny streetartový umelec Banksy, vznikla na objednávku skupiny We Are Europe (My sme Európa). Jej členovia pomocou nej chcú varovať pred tým, čo podľa nich Briti očakávajú, ak budú v referende 23. júna hlasovať pre brexit.

"Ľudia sa na ten obrázok musia pozrieť a zamyslieť sa: Je toto tá budúcnosť, ktorú chcem?" povedala hovorkyňa skupiny We Are Europe Harriet Kingaby. Takmer päť metrov dlhú maľbu sprevádza výzva, aby sa ľudia zaregistrovali na hlasovanie v referende, čo je možné urobiť ešte do 7. júna.

Trumpov pocit

Práve bývalý starosta britskej metropoly Johnson je jedným z najvýznamnejších zástancov odchodu svojej krajiny z európskeho bloku. Kandidát na kreslo v Bielom dome Trump zase pred časom uviedol, že by pre Britániu bolo lepšie, keby EÚ opustila. "Nie je to z mojej strany odporúčanie, len pocit," dodal vtedy.

Kampaň cielia predovšetkým na mladých ľudí, ktorí podľa odporcov brexitu budú pravdepodobne hlasovať skôr pre zotrvanie Británie v EÚ. Nedávny prieskum medzi 2 000 študentmi však ukázal, že 63 percent z nich nepozná presný dátum konania referenda, a 54 percent dokonca netušilo ani to, že sa koná už v júni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy