Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Exstarosta Londýna: EÚ sa usiluje vytvoriť superštát, podobne ako Hitler
Zdielať na

Exstarosta Londýna: EÚ sa usiluje vytvoriť superštát, podobne ako Hitler

LONDÝN / Európska únia sa podobne ako nacistický vodca Adolf Hitler pokúša vytvoriť európsky superštát, uviedol v sobotu pre internetové vydanie denníka Daily Telegraph bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

"Napoleon, Hitler, rozliční ľudia to skúšali a skončilo sa to tragicky. EÚ robí to isté, i keď inými metódami" povedal Johnson, ktorý je jedným z popredných zástancov vystúpenia Británie z EÚ - takzvaného Brexitu.

Podľa Johnsona Európskej únii chýba demokracia a zjednocujúca autorita a je odsúdená na neúspech.

Na Johnsonove slová reagovala dnes podľa agentúry DPA bývalá labouristická ministerka práce Yvette Cooperová, ktorá sa angažuje v kampani za zotrvanie Británie v EÚ, pričom Johnsona obvinila z "hrania nechutných hier".

Brexit

"Čím viac šermuje takýmito hysterickými tvrdeniami, tým viac odhaľuje svoj hanebný nedostatok úsudku," povedala Cooperová, ktorá Johnsona zároveň varovala, aby nehral politické hry s najtemnejšou a najhroznejšou kapitolou ľudských dejín.

Briti budú o zotrvanie v EÚ hlasovať v referende 23. júna a výsledok je stále nejasný. Existujúce premiér David Cameron vedie kampaň za to, aby Británia zostala v únii.

Oslabenie Británie

Varuje, že odchod zo zoskupenia 28 európskych štátov by oslabil Britániu ekonomicky i politicky. S Cameronom nesúhlasí mnoho poslancov a osobností jeho Konzervatívnej strany, okrem iného aj Johnson. Premiér má naopak podporu opozičných labouristov a liberálov.

Johnson vo svojom najnovšom rozhovore tiež uviedol, že napätie medzi členskými štátmi EÚ umožnilo Nemecku výrazne posilniť moc, "prevziať" taliansku ekonomiku a "zničiť" Grécko.

Najčítanejšie správy