Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Salah Abdeslam sa zaujímal o jadrové centrum, tvrdia nemecké denníky
Zdielať na

Salah Abdeslam sa zaujímal o jadrové centrum, tvrdia nemecké denníky

BERLÍN / Salah Abdeslam, označovaný za jedného z aktérov vlaňajších teroristických útokov v Paríži, mal vo svojom bruselskom byte podklady k jadrovému výskumnému centru v meste Jülich na území nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovali o tom nemecké denníky s odvolaním na členov kontrolného výboru nemeckého parlamentu. Nemecká vnútroštátna spravodajská služba to ale poprela.

Abdeslamovi podľa denníkov skupiny RedaktionsNetzwerk Deutschland našli v byte článok o jadrovom zariadení vytlačený z internetu, ale aj fotografie šéfa jeho správnej rady Wolfganga Marquardta.

Belgické médiá už pred niekoľkými týždňami uviedli, že teroristi sledovali riaditeľa programu jadrového výskumu v Belgicku, čo vyvolalo dohady o možnom plánovaní útokov na reaktory alebo krádeže rádioaktívneho materiálu na výrobu takzvanej špinavej bomby.

Nemajú informácie

Najnovšia správa sa týka bytu v bruselskej štvrti Molenbeek, v ktorom Abdeslama s francúzskym občianstvom zatkli krátko pred bombovými útokmi v Bruseli z 22. marca.

O nájdení dokumentov týkajúcich sa výskumného centra v Jülichu údajne informoval koncom marca viacerých členov kontrolného výboru Bundestagu prezident nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen. Podľa agentúry DPA išlo o prísne dôverné rozhovory medzi štyrmi očami.

Úrad spolkovej kancelárky a ministerstvo vnútra v Berlíne vyhlásili, že o tejto veci nemajú žiadne informácie.

Rovnako sa vyjadrila aj nemecká vnútroštátna spravodajská služba.

Terorista v elektrárni

DPA pripomína, že bezprostredne po marcových útokoch v Bruseli, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených, obmedzili na minimum prítomnosť pracovníkov v belgickej jadrovej elektrárni Tihange, aby sa znížilo riziko, že by sa medzi nimi mohli nachádzať nebezpečné osoby.

Známe je aj to, že v minulosti mal prístup do chráneného priestoru belgickej jadrovej elektrárne Doel džihádista, ktorý neskôr bojoval a zahynul v Sýrii ako príslušník Islamského štátu.

Abdeslam po parížskych útokoch ušiel do Belgicka, kde bol v bruselskej štvrti Molenbeek zadržaný až 18. marca - po vyše štyroch mesiacoch strávených na úteku.

V belgickom meste Charleroi pred niekoľkými týždňami zastrelili člena bezpečnostných služieb v jadrovej energetike. Terorizmus ale vylúčili. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy