Jasno
11°
Bratislava
Svetové pamiatky sa ponorili do tmy. Hodina Zeme bojuje za životné prostredie
Zdielať na

Svetové pamiatky sa ponorili do tmy. Hodina Zeme bojuje za životné prostredie

BRATISLAVA / V Ázii, Európe a aj na americkom kontinente sa v sobotu ponárali postupne do tmy preslávené pamiatky a budovy v rôznych mestách v rámci celosvetovej ekologickej akcie Hodina Zeme. Výnimkou nebola ani Bratislava. Organizátori tak chceli upozorniť na ochranu životného prostredia.

sita

Milióny osôb v 170 krajinách sa zúčastnili akcie, ktorej cieľom bolo už desiatykrát apelovať na politikov aj verejnosť, aby venovali väčšiu pozornosť ochrane životného prostredia a klímy.

V Sydney, kde sa zrodila táto iniciatíva Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), sa do tmy ponorila svetoznáma budova Opery, žiariť prestala aj Eiffelova veža v Paríži, rovnako ako londýnske sídlo parlamentu, preslávený most Tower Bridge alebo Buckinghamský palác.

sita

V Ríme pohasla slávna fontána di Trevi, vďaka solárnej energii sa ale vzápätí rozžiarila farbami planéty Zem. Z aténskeho pahorku Akropolis zmizla obvyklá silueta Parthenónu, v Bukurešti zhaslo osvetlenie gigantického paláca parlamentu a prezidentského sídla.

Tma zahalila na Taiwane mrakodrap Taipei 101, ktorý sa týči do výšky cez 500 metrov, aj niekoľko mostov; pohasla inokedy jasne osvetlená dominanta mrakodrapu Empire State Building v New Yorku.

Postupne sa potom dnes nadránom ponárali do tmy stavby v plných USA vrátane žiariacich kasín v Las Vegas či mosta Golden Gate v sanfranciskej zálive. Potemnel aj prezidentský palác La Moneda v Santiagu de Chile a Pamätník revolúcie v Mexiku.

sita

K akcii sa pridalo aj viac ako 40 slovenských miest, takmer 40 pamiatok, 80 organizácií a 25 škôl. Hodina Zeme je najväčšou celosvetovou kampaňou zameranou na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatických zmien. Zhasnutím svetla na 60 minút vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás.

Najčítanejšie správy