Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Tisícky miest sa zahalili do tmy
Zdielať na
Zahraničie

Tisícky miest sa zahalili do tmy

Mestá sa tak zapojili do akcie známej ako Hodina Zeme.

Podujatie, ktoré upozorňuje na potrebu šetrenia energiou a hrozbu klimatických zmien, sa po prvý raz konalo v roku 2007 v Sydney. Nadobudlo celosvetový význam a vlani sa doň zapojilo 88 krajín.

V noci nadnes sa približne 4000 miest vo vyše 120 krajinách sveta pridávalo postupne, podľa časových pásiem. So zhasnutím svetiel na symbolickú jednu hodinu začali na novozélandských Chathamských ostrovoch.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pripomenul, že ako zhasínali svetlá z kontinentu na kontinent, odzrkadlilo to "krehkosť a význam nášho prírodného dedičstva a záväzok chrániť ho pre dlhodobo udržateľnú budúcnosť nás všetkých".

Svetlá zhasli dokonca aj na austrálskej výskumnej stanici v Antarktíde. Do tmy sa ponoril londýnsky Big Ben, parížska Eiffelova veža a Víťazný oblúk, bruselské Atómium, newyorský mrakodrap Empire State Building, historické monumenty i moderné hotely po celom svete - v Európe, Ázii, Austrálii, Južnej Amerike, či USA.

Ruská metropola Moskva ušetrila v sobotu počas tohtoročnej Hodiny Zeme viac energie ako minulý rok. Podľa zástupcu starostu hlavného mesta ušetrili tento rok 2850 megawattov, a to je o 450 megawattov viac ako v roku 2009.

Moskva vypla osvetlenie na jednu hodinu na 37 najvýznamnejších budovách a 25 pamätníkoch. Udalosť sa týkala všetkých najvyšších budov, niekoľkých mostov a historických hotelov.

Podľa organizátorov z WWF prispel k priebehu tohtoročnej Hodiny Zeme práve neúspech na klimatickej konferencii OSN v Kodani. To stimulovalo záujem ľudí, hoci niektorí prejavili skepticizmus.

Zdielať na

Najčítanejšie správy