Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pri nehode autobusu v Španielsku zomrelo 13 študentiek, zranila sa aj Slovenka
Zdielať na

Pri nehode autobusu v Španielsku zomrelo 13 študentiek, zranila sa aj Slovenka

BARCELONA / Pri nehode autobusu so zahraničnými študentami v blízkosti Tarragony na severovýchode Španielska dnes zomrelo 13 študentiek, ďalších 44 cestujúcich utrpelo zranenia. Informovala o tom španielske médiá. Podľa agentúry EFE plne obsadený autobus viezol päťdesiatku študentov z rôznych krajín, ktorí sa vracali z ľudových slávností vo Valencii. V autobuse bola aj jedna Slovenka, pri nehode sa zranila.

Trinásť študentiek zahynulo v nedeľu pri nehode výletného autobusu, ku ktorej došlo na severovýchode Španielska, keď preplnený autobus narazil do iného vozidla a prevrátil sa. Autobus viezol 56 univerzitných študentov z výmenného programu Erasmus.

Ministerstvo zahraničia Slovenskej republiky pre televíziu JOJ potvrdilo, že v autobuse cestovala aj študentka zo Slovenska. "Slovenský diplomat v Madride je v kontakte s nemocnicami. Podľa doterajších informácií bola pri havárii zranená jedna slovenská občianka. Momentálne je v nemocničnom ošetrení," uviedol pre televíziu JOJ hovorca ministerstva zahraničia Peter Stano.

Tragická nehoda sa stala neďaleko prístavného mesta Tarragona, ležiaceho približne 80 kilometrov južne od katalánskej metropoly Barcelona.

sita

Príčina nehody

Podľa španielskej tlačovej agentúry Efe bol autobus plný študentov vracajúcich sa z osláv sviatku Las Fallas, ktorý sa na počesť svätého Jozefa konal v dňoch 12.-19. marca v meste Valencia. Tieto slávnosti sú aj na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Vodič vraj podľa katalánskej televíznej stanice TV3 z neznámeho dôvodu stratil kontrolu nad riadením, vošiel na diaľnici do protismeru a tam sa zrazil s protiidúcim vozidlom. Vodiča autobusu už vypočúvala polícia. V krvi u neho nebola zistená prítomnosť alkoholu či iných drog.

Pôvodné informácie hovorili o 14 mŕtvych, neskôr ale katalánsky regionálny minister vnútra Jordi Jané na tlačovej konferencii bilanciu obetí upravil. Podľa nej bolo pri havárii ďalších 30 ľudí z autobusu zranených ťažko a 14 ľahko. 

Obete

Podľa denníka El Mundo boli medzi študentmi v autobuse okrem iného mladí ľudia zo Švajčiarska, Nórska, Británie, Turecka a Ukrajiny. Zoznam cestujúcich však podľa nej ešte nie je úplný a oficiálne bude možné národnosti obetí potvrdiť až neskôr.

Mnoho pasažierov pri havárii utrpelo zranenia, ich počet však zatiaľ nie je známy. Nič sa nevie ani o národnosti obetí.

Nehoda sa stala na diaľnici AP7, čo je hlavný pobrežný cestný ťah spájajúci Španielsko s Francúzskom. Autobus podľa agentúry AP patril španielskej spoločnosti z mestečka Mollet del Valles blízkosti Barcelony.

Najčítanejšie správy