Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záchranná akcia na mori. Nemecká loď zachránila stovky utečencov
Zdielať na

Záchranná akcia na mori. Nemecká loď zachránila stovky utečencov

BERLÍN/RÍM / Nemecká loď v utorok postupne zachránila 615 migrantov, ktorí sa ocitli v tiesni pri snahe dostať sa cez Stredozemné more z Afriky do Európy. S odvolaním sa na nemecké námorníctvo o tom informovala agentúra AFP.

Talianska pobrežná stráž, ktorá koordinuje záchranné operácie vo vodách okolo Líbye informovala, že počas utorka zachránili celkovo 951 ľudí. Okrem iného uviedla, že o 227 utečencov v núdzi sa postaralo talianske námorníctvo.

Podľa informácií nemeckej strany loď Frankfurt nad Mohanom vzala na palubu postupne migrantov zo štyroch nafukovacích člnov, ktoré sa ocitli v problémoch. Doraziť k pobrežiu by s nimi mali okolo stredajšieho poludnia. Prídu do prístavu Pozzallo na Sicílii.

Príchod jari

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v zatiaľ posledných údajoch uvádza, že od začiatku roka priplávalo po mori do Talianska 9 495 migrantov. V roku 2014 sa priemerne do krajiny dostávalo každý deň 465 utečencov, vlani priemer poklesol na 410.

Agentúra AFP poznamenala, že s príchodom jari a priaznivejších poveternostných podmienok v Stredozemnom mori môže intenzita pokusov dostať sa touto cestou do Európy vzrásť. V súčasnosti väčšina migrantov využíva trasu z Turecka do Grécka cez Egejské more.

Migranti sa presúvajú zväčša po takzvanej balkánskej trase, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy