Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Lídri krajín EÚ sa zaviazali k zmene postavenia Británie v únii
Zdielať na

Lídri krajín EÚ sa zaviazali k zmene postavenia Británie v únii

BRUSEL / Prezident a premiéri krajín Európskej únie sa dohodli na novom postavení Veľkej Británie v EÚ. Britský premiér David Cameron má v ruke dokument, ktorý mu umožní pred blížiacim sa referendom o zotrvaní Británie v európskom bloku presadzovať, aby kráľovstvo v únii zostalo.

V posledných hodinách sa vyjednávanie sústredilo na pomerne konkrétne otázky súvisiace s riadením eurozóny alebo s britským sociálnym systémom a voľným pohybom osôb v únii.

Dohoda obsahuje body, ktoré majú pre Britániu aj pre budúcu Európsku úniu významné a obecnejšie dôsledky.

Tesnejšia únia sa ich netýka

Dohoda jednoznačne uvádza, že Británia sa vzhľadom ku svojej špecifickej situácii nemusí podieľať na ďalšej politickej integrácii EÚ. Briti vyjednali, že keď sa najbližšie budú otvárať a meniť európske základné zmluvné dokumenty, bude v nich uvedené, že ich formulácie o "stále tesnejšej únii" sa Británie vôbec netýkajú.

Dohoda dáva novú možnosť národným parlamentom členských krajín dosiahnuť, pokiaľ ich bude dostatočné množstvo, aby sa členské krajiny museli prestať zaoberať niektorým legislatívnym návrhom.

Spory s Francúzskom

Británia, ktorá má výnimku z povinnosti prijať euro a ktorej londýnske City je zároveň významným finančným centrom, venovala veľkú pozornosť otázkam vzťahov medzi krajinami eurozóny a členmi EÚ, ktorí spoločnou menou neplatia. V tejto otázke dlho panovali spory predovšetkým s Francúzskom, ktoré nechcelo dopustiť, aby Británia mohla vetovať rozhodnutie eurozóny.

Dokument týmto otázkam venuje viac ako tri strany, ktoré sú v zásade poistkami proti zasahovaniu kontinentu do finančných záležitostí Británie. Krízové mechanizmy spustené v snahe brániť finančnú stabilitu eurozóny sa nebudú dotýkať rozpočtu krajín mimo nej a otázky finančného dohľadu krajín bez eura sú len ich vec, pokiaľ sa nedohodnú inak.

Európsky parlament

Dohoda začne platiť až potom, čo sa Briti vyslovia v referenda za zotrvanie krajiny v únii. Až potom Európska komisia predloží potrebné návrhy zmien únijných pravidiel, ktoré bude musieť v štandardnom procese odsúhlasiť Európsky parlament.

V Bruseli bol reportér Richard Juriš, pozrite si jeho reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy