Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V nemeckej dedinke sa ukrýval údajný šéf Islamského štátu, miestni žijú v strachu
Zdielať na

V nemeckej dedinke sa ukrýval údajný šéf Islamského štátu, miestni žijú v strachu

SANKT JOHANN / Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa nachádza priamo v dedinke St. Johann pri nemeckom Frankfurte, kde pred tromi dňami detektívi odhalili úkryt Sýrčanov, medzi ktorými bol aj údajný veliteľ teroristickej bunky Islamský štát. Obyvatelia obce sa teraz obávajú o svoje životy.

Podľa nemeckých médií majú špeciálne vyšetrovacie orgány v rukách islamistu - 32-ročného Sýrčana.

Jeho úkryt sa nachádzal v malebnej dedinke St. Johann. Jej obyvatelia sa po zásahu špeciálnej antiteroristickej jednotky boja o život. 

" Stalo sa to v tejto uličke. V takom žlto ružovom dome," hovorí jedna z obyvateliek.

To, že tu zasahovalo policajné komando, nasvedčuje tomu, že sa sedem arabsky hovoriacich mužov v jednom z domov pripravovalo na teroristický útok.

Boja sa

Táto správa sa po obci rozšírila rýchlo. Každý už vie, kde bol úkryt údajných zradikalizovaných mladíkov. "Vyniesli z toho domu štyroch mužov a odviedli ich. Potom sme ešte počul zvuky a silné výstrely," hovorí jedna z obyvateliek.

Dievčina, ktorá pracuje po večeroch sa tak, ako jej priateľ či ostatní domáci, bojí chodiť po ulici. "Máme strach. Ja večer musím roznášať noviny a teraz sa vážne bojím chodiť po okolí. Je to zlé," potvrdzuje. 

V dome, v ktorom podľa polície nebezpeční muži žili niekoľko mesiacov, boli len základné potreby na bývanie.

Neboli podozriví

Sedem Sýrčanov žilo priamo pod oknami štyroch nemeckých rodín. Arabov poznali ako milých ľudí. Nič podozrivé si ale nevšimli. "Vždy slušne pozdravili, nič viac. Nie je dobré, že sem prichádzajú. Toto je výsledok zlej nemeckej politiky," myslí si sused.

Ten po udalostiach, ktoré sa v obci stali chce, aby Nemecko uzatvorilo hranice. "Toto je moja krajina. Oni sem prichádzajú ilegálne," hovorí.

Pozrite si reportáž priamo z obce St. Johann:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy