Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Reštaurácie, na ktoré útočili teroristi, sú otvorené. Ľudia sa cítia bezpečne
Zdielať na

Reštaurácie, na ktoré útočili teroristi, sú otvorené. Ľudia sa cítia bezpečne

PARÍŽ / Hrozby teroristických útokov sú pre pre Francúzov dennou aj nočnou morou. Niektoré parížske podniky, kde teroristi útočili, sú znovu otvorené. Štáb TV JOJ nakrúcal v kaviarni, v ktorej teroristi strieľali zo samopalov. Samotní čašníci či majitelia reštaurácií ale o tragédii s novinármi ešte nechcú hovoriť.

Napriek chladnému počasiu, majú parížske kaviarne zákazníkov posedávajúcich pod ohrievačmi na vonkajších terasách. Z piatich podnikov, v ktorých vlani v novembri teroristi vraždili samopalmi, sú už niektoré otvorené.

La Bonbonniere otvorili ako prvý. Personál o tragédii nechce hovoriť. Manažérka odporúča majiteľov, ktorí sú mimo mesta. V reštaurácii sa ľudia cítia bezpečne. Na terase sedí Stafanie, prišla sem na čaj.

Smrť majiteľa

"Mám to tu rada, chodila som sem aj predtým, ako sa to stalo. Mám obavy, ale keď tu sedím, myslím na ľudí, ktorí tu zomreli," hovorí Stafanie. Ľudia, ktorých teroristi zabili, majú pred reštauráciou svoje fotografie.

Ďalšia je reštaurácia Les Cent Kilos. Jej majiteľa spolu s 18 zákazníkmi zastrelili teroristi. "Ťažko sa nám na to spomína, ešte je skoro. Stratili sme kolegu, priateľa, šéfa a dobrého človeka. Raz hovoriť budeme, teraz je to ale veľmi bolestivé," tvrdí vedúci kaviarne. Na fasáde koncertného sálu Bataclan stále visí napísaná ponuka dňa z osudného večera piatka trinásteho.

Tu zabijaci popravili 90 návštevníkov koncertu skupiny Eagles of Death Metal. Pre verejnosť aj pre médiá zostáva Bataclan zatvorený. "Niekoľko mediálnych rozhovorov sme po tragédii poskytli, ale teraz už nemáme dôvod komentovať nič v súvislosti s teroristickým útokom," tvrdí Ana Martinez z Bataclanu.

V Paríži je redaktor televízie JOJ Rasťo Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy