Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Der Spiegel: polícia urobila raziu u vodcu Islamského štátu
Zdielať na

Der Spiegel: polícia urobila raziu u vodcu Islamského štátu

MAINZ / Nemecká polícia neďaleko mesta Mainz na západe krajiny spravila raziu u dvoch utečencov, ktorých podozrieva z príslušnosti k teroristickej organizácie. Portál spiegel.de uviedol, že jeden z dvojice utečencov sa chcel stať samovražedným útočníkom v radikálnom hnutí Islamský štát. Slúžil tak ako jeden z veliteľov. Podľa polície žiadne konkrétne riziko Nemecku údajne nehrozilo.

Hovorca prokuratúry Michael Neuhaus bez ďalších podrobností uviedol, že terčom razie bola dvojica mužov podozrivá z účasti na občianskej vojne v Sýeii po boku istej teroristickej organizácie. Odmietol ale uviesť, či polícia oboch mužov zadržala. Der Spiegel sa rovnako nechcel vyjadriť.

Obávaný veliteľ ISIS

Online verzia Der Spiegel uviedla, že záťah sa konal v dedine Sankt Johann s 800 obyvateľmi. V dvoch domoch sú tam ubytovaní utečenci. Magazín uviedol, že sa mu podarilo zistiť, že jedným z dvojice mužov je istý Basám, ktorý údajne slúžil ako oblastný veliteľ v jednom z mieste na východe Sýrie.

Množstvo svedkov, na ktorých sa noviny odvolávajú, uviedli, že Basám bol obávaný veliteľ, ktorý je zodpovedný za smrť desiatok ľudí. Pôvodne sa chcel v Islamskom štáte stať samovražedným stentátnikom, ale jeho brat, údajný sudca ISIS, mu to vyhovoril. Zaistil mu miesto veliteľa.

Varovanie na internete

Basám, ktorý má 32 rokov, prišiel do Nemecka na jeseň. Počas komunikácie s magazínom všetky tvrdenia odmietol. Der Spiegel upozornil, že pred ním na internete varujú sýrski aktivisti.

Toto bola už druhá protiteroristická razia. Vo štvrtok polícia urobila zásah v Berlíne, Hannoveri a Attendorne. Podľa zdrojov agentúry DPA títo radikáli napojení na Islamský štát, pripravovali atentát.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy