Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovenka v Hurghade: V hoteli, na ktorý zaútočili ozbrojenci, boli aj naši
Zdielať na
Zahraničie

Slovenka v Hurghade: V hoteli, na ktorý zaútočili ozbrojenci, boli aj naši

HURGHADA / Dvaja ozbrojení útočníci v piatok večer v egyptskom letovisku Hurghada vnikli do hotela Bella Vista cez reštauráciu. Pri incidente utrpeli bodné zranenia traja zahraniční turisti, ktorí skončili v nemocnici. Televízii JOJ sa podarilo spojiť so Slovenkou, ktorá v Hurghade žije 13 rokov. Ako tvrdí, v zahraničných médiách sa objavilo veľa nepresných informácií, ktoré zbytočne vzbudzujú strach a poškodzujú toto obľúbené letovisko.

Dvaja neznámi ozbrojenci v piatok prepadli v egyptskom letovisku Hurghada turistický hotel Bella Vista, v ktorom sa podľa informácií ministerstva zahraničných vecí nachádzali aj dvaja Slováci. Egyptská štátna televízia uviedla, že sa bezpečnostným silám podarilo teroristický útok odraziť.

Najmenej jeden útočník bol zabitý. Podľa egyptských ministerstiev vnútra a zdravotníctva utrpeli zranenia traja turisti, dvaja z Rakúska a jeden zo Švédska. Iné zdroje hovoria o dvoch zranených turistoch, z Nemecka a Dánska. Slováci aj Česi sú podľa dostupných informácií v poriadku.

Ozbrojení útočníci

Podľa egyptských úradov útok viedli dvaja páchatelia, ktorí sa na miesto dostali cez more a útočili zo vstupného vestibulu budovy. Boli vyzbrojení strelnými zbraňami, nožmi a pásom s výbušninou. Miestna polícia uviedla, že zranení turisti boli pobodaní.

Polícii sa údajne podarilo jedného útočníka zastreliť, pred tým než sa stihol vyhodiť do povetria pomocou výbušniny okolo pása používanom samovražednými atentátnikmi. Ďalší údajný útočník bol zrejme zranený. Zastrelený útočník je vraj 22-ročný mladík z káhirského predmestia Gíza.

Svedectvo Slovenky

Televízii JOJ sa podarilo spojiť so Slovenkou Annou Pompurovou, ktorá v Hurghade žije už 13 rokov. Podľa nej sa v zahraničných médiách objavilo veľa nepresných informácií, ktoré zbytočne vzbudzujú strach.

Slovenka tvrdí, že nešlo o teroristický útok na hotel a ani nešlo o vybavovanie si účtov s podnikateľom, ktorý má obchod pred hotelom. Tieto informácie totiž priniesli mnohé média, následne ich však dementovali.

"Dvaja útočníci vnikli do hotela cez reštauráciu a tam ohrozovali klientov. Jedného z útočníkov zneškodnila bezpečnostná služba hotela, druhého útočníka zranila. Pri incidente sa zranili štyria turisti. Útočníci boli ozbrojení nožmi. O strelných zbraniach a opaskoch s výbušninami, o ktorých sa v médiách rozpráva, nemám žiadne informácia, respektíve ich polícia zatiaľ nepotvrdila. Taktiež nie je pravda, že útočníci mali pri sebe vlajku islamistov," hovorí Anna, ktorá bola v čase útoku v blízkosti hotela.

Vypočujte si telefonát Slovenky Anny Pompurovej:

Zdielať na

Najčítanejšie správy