Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lietadlo smerujúce do Paríža pre bombovú hrozbu pristálo v Keni
Zdielať na

Lietadlo smerujúce do Paríža pre bombovú hrozbu pristálo v Keni

Zdroj: SITA

NAIROBI / V Keni v noci na nedeľu kvôli bombovej hrozbe núdzovo pristálo lietadlo spoločnosti Air France so 473 ľuďmi na palube. Boeing 777 mal namierené z ostrova Maurícius do Paríža, po náleze podozrivého balíčka na toalete sa posádka rozhodla neplánovane pristáť v kenskom Mombase.

Pasažierov evakuovala kenská polícia. Obsah podozrivého balíka stále skúmajú kriminalisti. V rámci vyšetrovania už vypočuli šesť cestujúcich, uviedla agentúra AP.

Let číslo 463 odštartoval z Maurícia v sobotu o 21:00 miestneho času (18:00 SEČ) a do Paríža mal doraziť v nedeľu pred 6-tou hodinou stredoeurópskeho času. Kvôli poplachu na palube však lietadlo so 459 cestujúcimi 14 členmi posádky v nedeľu po polnoci dosadlo pristávaciu dráhu v Mombase.

Vypočúvali pasažierov

Cestujúci boli podľa hovorcu kenskej polície Charlesa Owina bezpečne evakuovaní. Policajná pyrotechnická jednotka potom z lietadla odniesla podozrivý balíček a teraz ho skúmajú experti.

Do Mombasy sa okamžite odcestoval minister vnútra Kene Joseph Nkaissery, ktorý na tlačovej konferencii povedal, že vyšetrovatelia vypočuli niekoľko cestujúcich z lietadla. Neuviedol však ani ich počet, ani žiadne ďalšie podrobnosti. Nie je teda jasné, či boli zatknutí nejakí cestujúci, alebo či niekoho z nich považujú za podozrivých. Agentúra AP neskôr uviedla, že vypočuli dokopy šesť pasažierov.

Výnimočný stav

"Sme v kontakte s Mauríciom, aby sme zistili, ako vyzerali bezpečnostné prehliadky pasažierov," povedal minister. O evakuovaných ľudí sa starajú zamestnanci letiska a spoločnosť Air France uviedla, že do Mombasy posiela náhradné lietadlo, ktoré má cestujúcich dopraviť do Paríža. Lietadlo by malo odletieť do Francúzska v nedeľu podvečer.

Francúzsko po novembrových útokoch v Paríži berie každú hrozbu súvisiacu s možným terorizmom veľmi vážne. Od útokov platí v krajine výnimočný stav sprevádzaný mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami a zvýšenými právomocami polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy