Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Emiráty učarovali Slovákom, ambasáda pomáha podnikateľom
Zdielať na
Zahraničie

Emiráty učarovali Slovákom, ambasáda pomáha podnikateľom

DUBAJ / Stále viac Slovákov chodí za prácou či na dovolenku do Spojených arabských emirátov. Vďaka bohatým zásobám ropy tam nie je núdza o peniaze, práve naopak.

Reportér Martin Krpač bol v Dubaji v čase osláv 44. výročia vzniku Spojených arabských emirátov. Všade boli letecké šou, párty, pikniky na pláži. Obyvatelia jednej z najbohatších krajín sveta sú patrioti. 

"To neboli normálne, ale obrovské oslavy," hovorí jeden z obyvateľov metropole. "Som pyšný na túto krajinu, rád tu žijem a toto výročie sme si moc užili," dodal.

Populárna pre Slovákov

Krajina sa stala jednou z najpopulárnejších aj pre Slovákov. Zrušené víza, priame letecké spojenie, celoročné leto a kvalitné hotely sem prilákajú pätnásť tisíc turistov ročne. Viac ako 1 500 Slovákov tu žije natrvalo.

"Žijem tu pätnásť rokov. Mnohí si myslia, že keď to je moslimský svet, tak že tu niekto vybehne spoza rohu so zbraňou. Vôbec to také nie je," hovorí Lenka Cherry, ktorá žije v Dubaji.

Začala ako recepčná v najluxusnejšom hoteli sveta Burj al Arab, dostala sa do top manažmentu firmy, ktorý stavia mrakodrapy. Každý, kto, si chce prenajať obchod pod najvyššou budovou sveta Burj Khalifa, potrebuje jej podpis.

"Spokojní sme, nemôžem si sťažovať. Chceme tu zostať ešte pár rokov," dodáva Lenka.

Ambasáda pomáha podnikateľom

V Spojených arabských emirátoch je aj slovenská ambasáda. Svoje sídlo má vo vilovej štvrti v Abu Dhabí. Pomáha hlavne slovenských podnikateľom. "Miestni partneri sú veľmi stáli. Keď si obľúbia s niekym robiť biznis, tak potom sú dlhodobo veľmi dobrí partneri," uviedol veľvyslanec v Abu Dhabí Dušan Horniak.

Najbohatší arabskí šejkovia sa usilujú pre neustále zápchy v uliciach o aeromobily, slovenský model im učaroval.

"Navštívili aj závod, kde sa aeromobil vyrába a urobilo to na nich veľký dojem," dodáva Dušan Horniak. Slovenské aeromobily by sa nad ulicami mohli preháňať už budúci rok.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy