Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hraniciach smú slovenskí policajti použiť zbraň len v dvoch prípadoch
Zdielať na

Na hraniciach smú slovenskí policajti použiť zbraň len v dvoch prípadoch

BRATISLAVA, BUDAPEŠŤ / Slovenskí policajti v dvanásťhodinových službách hliadkovali na vonkajšej schengenskej hranici. V štvorčlenných skupinách s príslušníkom armády, s poľským a maďarským policajtom, v peších hliadkach, prechádzali popri plote.

Všetci štyria s plnou výbavou a zbraňami boli pripravení chrániť hranicu pred nelegálnymi migrantmi. Naši policajti ale môžu na území cudzieho štátu použiť len v celkom výnimočných prípadoch.

Pištoľ vzor 82

Policajti slúžiaci v Maďarsku nemôžu použiť zbraň v rovnakých prípadoch, ako doma. Naše zákony totiž neplatia na území cudzieho štátu. Svoje pištole by mohli použiť len v dvoch situáciách: "V prípade nutnej obrany, alebo v krajnej núdzi," vysvetlil policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Pri ostrých akciách mohli použiť ostatnú výzbroj. Teda obušok, jednorazové putá, či slzotvorný plyn. Práve z dôvodu, že slovenskí policajti nemohli počas služby použiť zbraň tak ako doma, boli v zmiešaných štvorčlenných skupinách. V každej hliadke bol veliteľ, ktorým bol policajt z Maďarska. V prípade, že by to bolo nevyhnutné, mohol by zbraň použiť práve on.

"Pri záchytoch sme používali rôzne taktické prostriedky," povedal zástupca riaditeľa cudzineckej polície Peter Borbély. Ani jeden z našich policajtov, päťdesiatčlennej skupiny, ktorá mesiac slúžila pri Maďarských hraniciach, nemusel použiť zbraň.

Ostré akcie

O ostré akcie napriek tomu nemali núdzu. Podieľali sa na zadržaní zhruba 150 nelegálnych migrantov. Zúčastnili sa aj viacerých pátracích akcií. Naši policajti pomáhajú riešiť problémy s nelegálnymi migrantmi aj na Slovinských hraniciach.

Päťdesiatčlennú skupinu policajtov, ktorá mesiac hliadkovala pri hraniciach v Maďarsku, pred niekoľkými dňami vystriedala ďalšia skupina. Ich služba sa skončí 20 decembra.

Téme sa venuje redaktor Ján Baček:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy