Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Belgicku pokračujú ďalšie razie, zatkli ďalších ľudí
Zdielať na

V Belgicku pokračujú ďalšie razie, zatkli ďalších ľudí

BRUSEL / Belgická polícia pri piatich raziách v Bruseli a dvoch v Liége na východe krajiny zatkla ďalších päť ľudí. Najhľadanejší muž Salah Abdeslam medzi nimi nie je.

Zo 16 zatknutých z nedeľného záťahu v belgickej metropole zároveň 15 prepustili. Jedného obvinili v súvislosti s nedávnymi atentátmi v Paríži. Oznámila to belgická prokuratúra. Troch ľudí obvinili minulý týždeň.

Abdeslam na úteku

Hľadaný Salah Abdeslam, po ktorom polícia pre jeho údajné zapojenie do teroristických útokov v Paríži už viac ako týždeň intenzívne pátra, podľa doterajších informácií nie je medzi zadržanými a je naďalej na úteku.

V Bruseli platí už štvrtý deň najvyšší stupeň pohotovosti pre bezprostrednú hrozbu teroristického útoku.

Belgický denník La Libre Belgique na svojich internetových stránkach uviedol, že Abdeslama údajne vystopovali policajti práve v okolí Liége. Vraj im ale unikol automobilom smerom do Nemecka. To ale v tejto súvislosti žiadnu policajnú akciu na hranici nespustilo. "Posilnené bezpečnostné opatrania na hraniciach sme zaviedli už pred týždňom," uviedol hovorca nemeckej polície.

Salah Abdeslam je považovaný za jedného z hlavných podozrivých, ktorý sa podľa vyšetrovateľov priamo zapojil do prípravy a prevedenia teroristických útokov 13. novembra v Paríži. Tieto útoky si vyžiadali 130 životov. Jeden z Abdeslamových bratov sa v Paríži vyhodil do vzduchu.

Žiadne zbrane ani výbušniny

Prokurátor Eric Van Der Sypt mimo iného povedal, že pri policajnej operácii v Bruseli nenašli žiadne zbrane ani výbušniny. Okrem Bruselu policajti zasahovali aj v Charleroi južne od hlavného mesta. Jeden zo zadržaných utrpel zranenia potom, čo havaroval, keď sa policajtom pokúsil ujsť v aute.

V bruselskej štvrti Molenbeek sa podľa prokurátora strieľalo. Nie je ale jasné, kto dve rany zo strelnej zbrane vypálil.

Belgická polícia v nedeľu pri záťahu uzavrela niekoľko ulíc v historickom centre Bruselu. Obyvatelia dostali príkaz nepribližovať sa k oknám, hoteloví hostia nesmeli vychádzať von.

"Operácia nie je ešte na konci, musí pokračovať," uviedol v pondelok belgický minister vnútra Jan Jambon. Abdeslam podľa neho určite dostáva "značnú podporu" od niektorých ľudí v Belgicku. Inak by sa mu nedarilo tak dlho utekať.

Identita tretieho muža

Belgická televízia RTBF s odvolaním sa na zdroj z prokuratúry zverejnila identitu tretieho muža, ktorého v Belgicku v súvislosti s parížskymi atentátmi obvinili z terorizmu. Jedná sa údajne o 39-ročného Maročana Lazíza Abrahímího, v ktorého aute polícia našla zbraň a stopy krvi.

Ďalšie zbrane potom našla pri prehliadke jeho bytu vo štvrti Molenbeek. Prokuratúra Abrahímího obvinila z členstva v teroristickej organizácii, účasti na teroristickom útoku a z nedovoleného držania zbrane. Jeho brat sa vraj v súčasnosti nachádza v Sýrii.

Okrem Abrahímího obvinili v Belgicku z terorizmu taktiež Mohameda Amriho a Hamzu Attoua, ktorí po atentátoch vyzdvihli Salaha Abdeslama v Paríži a priviezli ho do Bruselu.

V belgickej metropole od víkendu platí najvyšší, štvrtý stupeň bezpečnostných opatrení. A to najmä pre informácie a bezprostrednú hrozbu teroristického útoku. V Bruseli nejazdí metro, zatvorené sú múzeá, galérie či školy.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy