Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chemické zbrane v rukách teroristov sú vážny problém, varuje odborník
Zdielať na

Chemické zbrane v rukách teroristov sú vážny problém, varuje odborník

BRATISLAVA/PARÍŽ / Francúzsky premiér Manuel Valls na štvrtkovej konferencii varoval, že teroristi z Islamského štátu môžu pri ďalších útokoch použiť chemické a biologické zbrane. Podľa najnovších informácií totiž úzko spolupracujú s vedcami zo Sýrie či Iraku, ktorí im tieto ničivé zbrane pomáhajú vyvíjať a testovať.

Francúzsky premiér Manuel Valls vo francúzskom parlamente vyhlásil, že teroristi môžu proti Francúzsku použiť chemické a biologické zbrane.  

"Dnes nemôžeme vylúčiť vôbec nič. Plne si uvedomujeme, že existuje riziko útoku chemickými, či biologickými zbraňami," vyhlásil.

Francúzsky premiér vyzval poslancov, aby o ďalšie tri mesiace predĺžili výnimočný stav v krajine. Umožnil by totiž, aby polícia robila razie bez súdnych povolení.

Reálna hrozba

Obava z použitia takéhoto typu zbraní je na mieste.

"Ide o reálnu hrozbu, pretože, videli sme aj v predchádzajúcom období potvrdené použitie chemických zbraní v Sýrii. A to z obidvoch strán, aj zo strany vládnej, aj zo strany militantných opozičných skupín. Takže použitie chemických zbraní voči civilnému obyvateľstvu kdekoľvek v rámci EÚ je dosť pravdepodobné a možné," potvrdzuje vojenský analytik Jaroslav Naď.

SITA

Tisíce mŕtvych

Pri použití chemických zbraní v Sýrii pred dvoma rokmi, zahynulo 1300 ľudí. Sýrska vláda ale obvinenie z použitia chemických zbraní poprela.

Najhorší chemický útok v novodobej histórii sa stal v Iraku v roku 1995. Iracká armáda Saddáma Husajna takto zaútočila na kurdské mestečko. Zahynulo vtedy až 5000 Kurdov.

V japonskom Tokiu zas členovia sekty Óm Šinrikjó použili v metre nervový plyn sarín. Zomrelo tam 13 ľudí a tisícky sa zranili.

Zákerné a mimoriadne nebezpečné na chemických či biologických útokoch je to, že pri relatívne malom množstve zbraní je veľmi vysoký počet obetí.

SITA

Stačí si predstaviť, že by sa extrémistom podarilo dostať toxickú látku do vodovodného potrubia.

"Dá sa tomu zabrániť iba vynikajúcou prácou spravodajských služieb - spoluprácou spravodajských služieb viacerých krajín a tiež polície," hovorí Naď.

V strehu preto musí byť celá Európa, Islamský štát nešetrí vyhrážkami.

Téme sa venovali Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy