Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Adam sa postavil pred britského sudcu, tlmočníčka prišla na záver
Zdielať na

Adam sa postavil pred britského sudcu, tlmočníčka prišla na záver

MAIDSTONE / Adama britská polícia zadržala ako sériového podpaľača. Mladík sa už postavil pred súd. Rodina si myslí, že všetko hrá proti nemu. Adam je stále vo väznici v zlom psychickom stave.

Pojednávalo sa na pôde Kráľovského súdu v Maidstone. Obe strany predkladali dôkazy. Pojednávania sa zúčastnil aj Adamov brat Mário.

"Súd vlastne začal. S dvojhodinovým meškaním, lebo tlmočníčka musela odísť na súrnejší prípad," hovorí Mário.

Dve-tri slová

Súd začal v jej neprítomnosti, prišla len na pár posledných minút. Adam podľa brata povedal len asi dve-tri slová. Podľa rodiny sa ho úrady snažia usvedčiť na základe jediného kamerového záznamu.

Pri domovej prehliadke uňho nenašli predmet, ktorý mohol bezpečnostné sklo na kníhkupectve rozbiť.

"V Anglicku je na každom milimetri kamera a oni zobral len kameru, ktorá je 50-60 metrov od tej budovy a neozbrali kameru na budove. Na polícii majú to video. Na zázname je vidieť, ako tam Adam ide a ten oheň vnútri už horí, ale toto tam nedali, dali tam nejaké rozmazané video," hovorí Mário.

Bez peňazí

Adamovej rodine došli peniaze na ďalšie kroky. Advokát s nikým nekomunikuje a nezháňa dôkazy, ktoré by potvrdzovali mladíkovu nevinu. Rodičia sa boja, že Adam v Británii odsúdia.

"Adamov právnik predložil len jeden papier a to bola A4ka, ktorú vypracoval môj brat. Tú odovzdal sudcovi. To je 5-mesačná práca nášho advokáta," dodáva.

"Slovenské zastupiteľstvá v zahraničí sú spravidla v kontakte so zadržaným alebo obvineným vtedyk, ak o to prejaví záujem. Môže to byť osobná konzulárna návšteva v cele predbežného zadržania alebo v mieste výkonu trestu alebo môžeme byť v kontakte s rodinnými príslušníkmi. V prvej fáze tohto prípadu sme sprostredkovávali kontakt, od augusta až do dnešného dňa sme neboli požiadaní ani britskou políciou, ani rodinnými príslušníkmi o akékoľvek ďalšie konzulárne služby," tvrdí hovorca minsiterstva zahraničných vecí Peter Stano.

Ďalšie pojednávanie s Adamom by malo byť v novembri. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu až 20-ročný trest.

Adam sa postavil pred sudcu, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy