Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pápež sa ospravedlnil za nedávne škandály v Ríme a Vatikáne
Zdielať na

Pápež sa ospravedlnil za nedávne škandály v Ríme a Vatikáne

VATIKÁN / Pápež František sa v stredu počas generálnej audiencie ospravedlnil v mene cirkvi za nedávne "škandály" v Ríme a Vatikáne. Neupresnil ale, aké škandály má na mysli. Hovorca Vatikánu podľa agentúry AP neodpovedal na telefonáty ani e-maily so žiadosťou o vysvetlenie.

"Ježiš je realista a hovorí, že je nevyhnutné, že sa škandály stávajú, ale beda tomu, kto takýto škandál spôsobí," povedal pápež podľa agentúry AP. "Než začnem tento príhovor, rád by som vás v mene cirkvi poprosil o odpustenie za škandály, ktoré sa stali v Ríme i Vatikáne v poslednom čase. Prosím za odpustenie," uviedol podľa agentúry ANSA František.

Podľa agentúry Reuters zožal veľký potlesk. AP označuje odozvu tisícov veriacich prítomných na Svätopeterskom námestí skôr za zarazenú.

Viacero škandálov

Viac už vraj pápež nedodal. AP ale pripomína, že katolícka cirkev sa dostala v poslednom čase na predné stránky novín v rôznych súvislostiach. Pre škandál okolo preplatenia výdavkov na oficiálne pohostenie a po kritike, ktorú cirkev adresovala mestu za údajnú nepripravenosť na milióny pútnikov smerujúcich od decembra do Ríma, nedávno rezignoval starosta Ríma Ignazio Marino.

Aféra prišla v čase, kedy sa mesto chystá na nadchádzajúci pápežom vyhlásený Svätý rok venovaný milosrdenstvu, ktorý do talianskej metropoly priláka milióny ľudí.

Cirkevný teológ gejom

Tesne pred nedávnym stretnutím k rodinným otázkam naviac vystúpil popredný cirkevný teológ, oznámil, že je gej a so svojím partnerom po boku kritizoval údajnú homofóbiu v katolíckej cirkvi. Následne bol zbavený svojej funkcie vo Vatikáne. Podľa AP tiež vyšlo najavo, že desiatky konzervatívnych kardinálov kritizovali spôsob, akým bola synoda vedená.

Podľa agentúry Reuters mohol pápež narážať tiež na kauzu, o ktorej písali talianske médiá minulý týždeň a ktorá sa týkala farnosti v jednej zámožnej rímskej štvrti.

Miestni farníci sa obrátili na miestne cirkevné vedenie s listom naznačujúcim, že jeden z duchovných sa v blízkom parku stýkal s mužskými prostitútmi. Farníkov potom podľa talianskej tlače nahnevalo zistenie, že cirkev túto záležitosť vyriešila len presunom duchovného.

Pápež sa ospravedlnil za škandály, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy