Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Strelec z Oregonu sa žiakov pýtal na vierovyznanie, zomrelo 10 ľudí
Zdielať na

Strelec z Oregonu sa žiakov pýtal na vierovyznanie, zomrelo 10 ľudí

OREGON / Počas štvrtkovej streľby v kampuse oregonskej vyššej odbornej školy zomrelo desať ľudí vrátane strelca a sedem ďalších osôb sa zranilo. Povedal to miestny šerif, ktorý ujasnil presné čísla obetí.

Podľa policajných zdrojov amerických televízií bol páchateľom dvadsaťšesťročný Chris Harper, ktorý zomrel po prestrelke s políciou. Podľa stanice CNN mal štyri zbrane. Prezident Barack Obama vyzval k sprísneniu pravidiel pre predaj a držanie zbraní.

Vierovyznanie

Polícia stále pátra po motíve útočníka, ktorý hodinu a pol pred poludním miestneho času prišiel do jednej z budov v kampuse mestskej vyššej školy v oregonskom meste Roseburg a začal páliť po ľuďoch v niekoľkých učebniach. Vyšetrovatelia vypočúvajú ľudí, ktorí boli s Mercerom v kontakte deň pred tragédiou, keď sa údajne s krvavými plánmi zveroval na sociálnych sieťach.

Osemnásťročná Kortney Moore bola na lekcii písania, keď oknom preletela guľka a trafila učiteľa do hlavy. Potom podľa nej vošiel strelec a všetkým povedal, nech si ľahnú na podlahu. Potom ich vyzval, aby vstali a priznali sa, k akej viere sa hlásia.

Tri pištole, jedna puška

Ďalší zo študentov Brady Winder na Facebook napísal, že bol vo vedľajšej miestnosti, odkiaľ sa mu podarilo utiecť. "Bežal som dole z kopca, k okraju kampusu a čakal. Hovoril som so študentom z učebne, kde sa to stalo, a podľa neho takmer všetkých v tej miestnosti zastrelil človek, ktorý mal štyri zbrane. Ešte stále sa trasiem," napísal.

Celkom podľa šerifa okresu Douglas Johna Hanlina zomrelo desať ľudí vrátane páchateľa. Na mieste sa našli tri pištole a jedna puška, ktoré podľa všetkého Harper použil.

Vyšinutí strelci

Zranených previezli do nemocníc sanitky a vrtuľníky, niektorí museli byť podľa lekárov okamžite operovaní a sú vo vážnom stave.

Prezident Obama v emotívnom prejave po streľbe prehlásil, že by Spojené štáty mali sprísniť vyšinutým strelcom prístup k zbraniam a zaradiť sa tak medzi ostatné vyspelé krajiny.

"Nie sme jedinou krajinou na svete, v ktorej žijú vyšinutí ľudia. Ale sme jedinou vyspelou krajinou, kde každých niekoľko mesiacov dôjde k podobnej masovej streľbe," uviedol viditeľne rozhnevaný šéf Bieleho domu, podľa ktorého sa už Američania stávajú voči podobným tragédiám odolnými.

Obama sa pokúšal presadiť sprísnenie zákonov už po masakre na základnej škole v Newtowne v Connecticute, kde pred takmer tromi rokmi zomrelo 26 ľudí.

O streľbe v Oregone spracoval reportáž redaktor Milan Zamboj:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy