Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chaos v srbskom Preševe. Tisícky migrantov nestíhajú registrovať
Zdielať na

Chaos v srbskom Preševe. Tisícky migrantov nestíhajú registrovať

PREŠEVO / Macedónsko - srbské pohraničie je zaplnené viac ako tromi tisíckami utečencov a v priebehu dňa sa situácia ešte zhorší. Ľudia, ktorí prekračujú otvorenú grécko - macedónsku hranicu sa dostávajú do srbského Preševa, kde cudzincom dávajú povolenie na vstup do krajiny. V rámci akcií Europolu je Preševo plné policajtov. Kontrolujú prevádzačské skupiny i pašerákov ľudí a skenujú batožinu imigrantov. Na Balkáne situáciu monitoruje reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Situácia sa v meste Preševo zhoršuje. Do miestneho utečeneckého centra dorazilo len vo štvrtok asi tri a pol až štyritisíc ľudí. Ich počet sa ale v najbližších hodinách pravdepodobne ešte zvýši.

Do mesta totiž stále prichádzajú ďalší migranti z Atén cez otvorenú grécko-macedónsku hranicu.

Všetci žiadajú o prekročenie srbskej hranice.

Na mieste sa nachádzajú desiatky autobusov, ktoré utečencov odvážajú ďalej.

Neľudské podmienky

V tábore v Preševe registruje migrantov asi stovka ľudí. Tí pôvodne pracovali na dve zmeny, teraz je už ale ich pracovná doba trojzmenná. Utečencov registrujú do neskorých nočných hodín. Tábor následne otvárajú okolo siedmej hodiny ráno.

TV JOJ

Utečenci sa ale cez noc do tábora nedostanú. Spia na zemi pred ním. Teploty cez noc klesajú a na mieste majú akútny nedostatok teplého oblečenia a prikrývok.

Využili situáciu

Situáciu využívajú prevádzači - miestni Srbi či kosovskí Albánci. Tí na svojich starých autách čakajú na prichádzajúcich utečencov, ktorých následne za poplatok minimálne desať eur, odvážajú na najbližšiu železničnú stanicu.

SITA

Aj v blízkom meste Miratovac sa zhromažďujú prevádzači, ktorí sa snažia previezť čo najviac ľudí. Za cestu do osem kilometrov vzdialeného Preševa si pýtajú okolo 40 eur. Utečenci neváhajú zaplatiť a na príjazdových cestách do Preševa sa tak vytvárajú kolóny.

Na celý proces dohliadajú samopalmi ozbrojení príslušníci srbskej armády, ktorí kontrolujú cesty.

Pozrite si reportáž priamo z Preševa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy