Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Padol rozsudok za smrť Demitru. Odsúdený okamžite dostal amnestiu
Zdielať na

Padol rozsudok za smrť Demitru. Odsúdený okamžite dostal amnestiu

JAROSĽAVL / Jediný obžalovaný v kauze tragickej havárie lietadla Jak-42 s hokejistami klubu Lokomotiv Jarosľavl zo septembra 2011 dostal v stredu trest - päť rokov odňatia slobody. Súd v Jaroslavli mu ale súčasne trest odpustil s tým, že Vadim Timofejev spadá pod tohtoročnú amnestiu. V lietadle zahynuli aj traja český hokejisti a slovenský reprezentant Pavol Demitra.

"Trest sa odpúšťa v súvislosti s amnestiou, vyhlásenou k 70. výročiu víťazstva v druhej svetovej vojne. Záznam o treste sa vymaže," uviedol sudca, ktorý najprv ohlásil nepodmienený trest.

Timofejev, ktorý bol v leteckej firme zodpovedný za prípravu pilotov, podľa vyšetrovateľov v rozpore so zákonom dovolil lietať posádke, ktorá nebola dostatočne preškolená na daný typ lietadla, a kapitánovo oprávnenie bolo vystavené na základe neplatných dokumentov.

Radšej by zomrel

Ani nevyhodnotil kapitánove chyby počas predošlých letov. Pre obžalovaného, ktorý vinu popiera, žiadala prokuratúra šesť rokov väzenia, pozostalí podmienečný trest.

Timofejev pred súdom vyhlásil, že by radšej zahynul spolu s posádkou, ako by mal byť odsúdený.

Podľa expertnej správy piloti spôsobili katastrofu tým, že pri štarte mimovoľne brzdili. Stroj tak nedosiahol potrebnú rýchlosť a havaroval krátko po štarte na jarosľavskom letisku.

Padol rozsudok, pozrite si reportáž:

Hokejový svet sa rozplakal

Celý hokejový svet 7. septembra 2011 šokovala správa o nešťastí, pri ktorom sa krátko po vzlete z letiska Tunošna pri Jarosľavli zrútil stroj Jak-42. Pri páde zomrelo 44 prevažne hokejistov miestneho klubu Lokomotiv.

Stroj letel do Minska, kde sa hráči chystali začať novú sezónu KHL s miestnym Dinamom. Charterovému lietadlu ruskej spoločnosti Jak-Servis sa ale krátko pred štvrtou hodinou popoludní nepodarilo pri vzlietaní z ranveje nabrať dostatočnú rýchlosť a odpútalo sa od zeme príliš neskoro. Lietadlo sa následne naklonilo na ľavú stranu a spadlo asi 500 metrov od ranveje. Po dopade sa stroj rozlomil a začal horieť. Predná časť spadla do vôd rieky Volgy a druhá zostala na brehu.

Zomrelo 44 ľudí

V troskách zostalo pochovaných osem členov posádky a 35 pasažierov. Medzi obeťami boli aj českí hokejisti a majstri sveta z roku 2010 Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Okrem českých hokejistov tiež zahynul Slovák Pavol Demitra, svédsky brankár Stefan Liv i kanadský tréner Brad McCrimmon.

Katastrofu prežili len dve osoby: pozemný technik Alexander Sizov a ruský útočník Alexander Galimov, ktorý ale podľahol svojim rozsiahlym popáleninám o niekoľko dní neskôr v moskovskej nemocnici.

Lokomotiv bez tímu

Lokomotiv Jarosľavl tak prišiel prakticky o celý svoj prvý tím. Začali padať návrhy, aby klub na počesť zosnulých hokejistov pokračoval v sezóne, pričom každý zo súperov sa mal podieľať na stavbe nového tímu dodaním jedného hráča.

Nakoniec Lokomotiv v decembri nastúpil s mužstvom tvoreným najmä juniormi a hráčmi farmárskeho mužstva do druhej ruskej ligy, do KHL sa rozhodol vrátiť až od sezóny 2012/2013 s možnosťou angažovania jedného hráča z každého celku Kontinentálnej ligy.

List fanúšika Pavlovi Demitrovi:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy