Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
USA budujú v Arktíde špionážne siete, odpovedajú tak na ruský záujem o oblasť
Zdielať na

USA budujú v Arktíde špionážne siete, odpovedajú tak na ruský záujem o oblasť

ARKTÍDA / Čínsky a ruský záujem sa v poslednom čase zameral na Arktídu. Spojené štáty nezostali v úzadí. Na čínsky a ruský záujem odpovedali budovaním špionážnych sietí.

Za ostatných 14 mesiacov väčšina zo šestnástich amerických spravodajských služieb pracovala práve na Arktíde. Svoje výsledky prezentovali analytici na nedávno zvolanom strategickom výbore.

Družice a senzory

Okrem poznatkov zo špionážnych satelitov zbierajú Američania informácie aj prostredníctvom hlbokomorských senzorov, kanadskej odpočúvacej stanice na severnom póle a z nórskej prieskumnej lode Marjata, píše denník Los Angeles Times

Rastúce znepokojenie sa zdramatizovalo v stredu, kedy Pentagon potvrdil, že prvýkrát sledoval päť čínskych lodí v Beringovom mori medzi Aljaškou a Ruskom. Zástupcovia uviedli, že čínske lode sa nachádzali v medzinárodných vodách smerom na Aleutské ostrovy, ale nepredstavovali žiadnu hrozbu.

Nový priestor

Rastúci záujem o Arktídu ukazuje, ako globálne otepľovanie otvára nové námorné koridory a vytvára priestor pre nevyužité zásoby ropy, zemného plynu a nerastných surovín. Záujem o arktické morské dno majú nielen Spojené štáty, či Rusko, ale i Kanada, Dánsko a Nórsko.

Národná agentúra NGA strávila dva roky tým, že kreslila nové mapy a grafy vodných tokov a území v tejto oblasti. Riaditeľ Robert Cardillo povedal, že jeho agentúra má v úmysle "rozšíriť a urýchliť" túto prácu, zatiaľ čo iné agentúry majú pomôcť s mapovaním Beringovho, Čukotského a Beaufortovho mora.

"Existuje mnoho vecí, ktoré dnes vidíme, no pred desiatimi rokmi sme nevideli," povedal zástupca spravodajskej agentúry, ktorý chcel zostať v anonymite.

3D mapy

Niektoré zo zmien je vidieť aj na podrobných digitálnych mapách zverejnených minulý týždeň. Mapy ukazujú núdzové letisko, oblasti ťažby ropy, prístavy, námorné hranice a morské trasy. NGA plánuje zverejniť 3D mapy Aljašky do roku 2017 a celej Arktídy do roku 2017. Majú pomôcť sledovať topenie morského ľadu a ustupujúce ľadovce.

Americké spravodajské služby tiež sledujú ruské námorníctvo, ktoré sa zdržiava v oblasti.

Desať ruských základní

Ruská vláda oznámila plány ešte v marci 2014. Chce otvoriť 10 bývalých sovietskych vojenských základní pozdĺž pobrežia Arktídy, vrátane 14 letísk, ktoré uzavreli po skončení Studenej vojny. Lodenice v severnom Rusku tiež plánujú výstavbu štyroch jadrových ponoriek.

Guvernér Aljašky Bill Walker sa sťažoval, že Pentagon zatvára základne a rozpúšťa vojenské jednotky, kým Moskva začala s obnovou vojenských síl, ktoré sa stiahli po rozpade Sovietskeho zväzu.

"Je to najväčšie nahromadenie ruskej armády od čias Studenej vojny," povedal Walker Obamovi pri jeho návšteve Aljašky. "Znovu otvárajú 10 základní a budujú ďalšie štyri. Všetci sú v Arktíde, takže sme nimi obkľúčení a necítime sa práve pohodlne," dodal.

V Arktíde majú svojich spravodajcov i Kanaďania. Asi stovka sa snaží zachytiť ruské lietadlá a ponorky a ich komunikáciu. Kanada sa o svoje poznatky delí so Spojenými štátmi. S USA spolupracuje i Nórsko. 

Obama svoj záujem o Arktídu už verejne prezentoval, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy