Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Strelec z kina Holmes dostal doživotie, vďaka porote sa vyhol trestu smrti
Zdielať na

Strelec z kina Holmes dostal doživotie, vďaka porote sa vyhol trestu smrti

DENVER / Porota v Spojených štátoch odsúdila k doživotnému väzeniu Američana Jamesa Holmesa, ktorý v roku 2012 postrieľal v kine na predmestí Denveru 12 ľudí a ďalších 70 zranil. Holmes unikol trestu smrti, na ktorom sa porota zložené z deviatich žien a troch mužov nevedela zhodnúť.

Porota uznala Holmesa vinným už v júni. Neschopnosť porotcov jednomyselne sa zhodnúť na trestu smrti znamená pre strelca doživotné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia. Tento výsledok bol podľa agentúry Reuters prekvapením pre ľudí v súdnej sieni aj pre mnohých právnych expertov.

Nereagoval...

Holmes na rozhodnutie súdu nijak nereagoval a pri čítaní rozsudku sa s rukami vo vreckách uprene pozeral pred seba. Jeho matka po vynesení verdiktu oprela hlavu o manželovo rameno a začala vzlykať.

James Holmes mal kedysi ryšavé vlasy. Dnes sú tmavé a je zarastený. Na foto vľavo v béžovej košeli:

SITA

Holmes vyšiel v júli 2012 asi 20 minút po začiatku filmu núdzovým východom von z kina Aurora. Po chvíli sa vrátil do kinosály oblečený v čiernom, v plynovej maske a s helmou. Niektorí zo 400 divákov vo vypredanej sále si mysleli, že je súčasťou produkcie. V tom momente Holmes vhodil do sály dva granáty so slzným plnom a začal strieľať. Po asi 15 minútach sa nechal bez odporu zatknúť.

Záchrana masového vraha

"Spravodlivosti nebolo učinené zadosť," povedala po vynesení verdiktu Sandy Phillips, ktorá prišla v kine o dcéru. "Zaujímalo by ma, aký je to pocit zachrániť život masovému vrahovi. Dobrá práca," povedala na adresu dvoch členov obhajoby, ktorí okolo nej pred súdom prechádzali.

Obžaloba tvrdila, že Holmes chcel zabiť všetkých 400 návštevníkov kina. V tom mu zabránil mimo iného aj zaseknutý zásobník zbrane. Holmes si podľa obžaloby zaslúžil trest smrti, pretože útok metodicky plánoval, napísala agentúra AP.

Bol príčetný

Obhajoba niekdajšieho študenta neurológie tvrdila, že Holmes trpí bludmi a schizoférniou a nemôže niesť zodpovednosť za svoj čin. Psychiatri predvolaní obžalobou uviedli, že muž je síce ťažko duševné chorý, ale v dobe masakru bol príčetný. Porota nakoniec tvrdenie obhajoby o Holmesovej nepríčetnosti odmietla.

Pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy