Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Putinov boj proti občianskej spoločnosti má svoju prvú obeť
Zdielať na

Putinov boj proti občianskej spoločnosti má svoju prvú obeť

Zdroj: SITA

MOSKVA / Americká nadácia na podporu demokracie, National Endowment for Democracy (NED), financovaná Kongresom USA, sa stala v Rusku nežiadúcou. Je prvou zahraničnou organizáciou, ktorej ruské úrady zakázali ďalšiu činnosť na základe nového zákona o nežiadúcich organizáciách. Oznámila to ruská generálna prokuratúra.

Zákaz je podľa prokuratúry založený na analýze činnosti nadácie. Obviňuje ju, že sa prostredníctvom podriadených ruských firiem a spolkov pokúšala narúšať priebeh volieb, ovplyvňovať úrady a diskreditovať armádu.

Na tieto ciele nadácia podľa prokuratúry v uplynulých dvoch rokoch vynaložila viac než päť miliónov dolárov, píše portál businessinsider.

"Vychádzajúc z celkového zamerania nadácie dospela prokuratúra k záveru, že ohrozuje základy ústavného zriadenia Ruskej federácie, obranyschopnosti a bezpečnosti štátu," píše sa v prehlásení.

Rozhodnutie prokuratúry o zaradení NED do zoznamu nežiadúcich organizácií podľa denníka Vedomosti znamená, že nadácia nebude môcť v Rusku uskutočňovať finančné prevody či disponovať majetkom a má zakázané vytvárať v krajine svoje pobočky.

Mäkká agresia

Zákon o "nežiadúcich organizáciách" dáva úradom právomoc bez rozhodnutia súdu zakázať pôsobenie zahraničných spolkov v Rusku, píše portál nbcnews.

Rada federácie hornej komory parlamentu na začiatku júla tento zákon jednomyseľne podporila. Podľa nej pomôže ochrániť Rusko pred najmocnejším útokom na jeho národné záujmy, hodnoty a inštitúcie a vlasteneckou jednotou za posledné štvrťstoročie.

"Mäkká agresia" je podľa ruských senátorov vedená práve prostredníctvom nevládnych organizácií. Navrhli zakázať aj tucet protiruských spolkov, medzi ktoré zaradili napríklad organizáciu Freedom House, alebo nadáciu amerického milionára Georgea Sorosa, ktorá ukončila pôsobenie v Rusku už pred 12 rokmi.

Zahraniční agenti

Podľa ruských opozičných aktivistov je cieľom nového zákona odstrihnúť ruské mimovládne skupiny od ich zahraničných partnerov. Rovnaký zmysel má podľa opozície aj zákon o takzvaných zahraničných agentoch, ktorý touto hanlivou nálepkou označuje mimovládne organizácie využívajúce zahraničnú finančnú pomoc.

Na protest proti označeniu "zahraničný agent" ukončila svoju činnosť známa ruská humanitárna organizácia Výbor proti mučeniu. Jej šéf Igor Kaljapin na tlačovej konferencii v Moskve oznámil, že časť jeho výboru prestane zahraničné granty prijímať a premenuje sa na Výbor pre prevenciu mučenia. Zvyšok podľa Kaljapina "prejde do ilegality".

Destabilizácia systému

Rusko začalo brániť nevládnym a neziskovým organizáciám v kontaktoch so zahraničím v roku 2012, keď sa svojho tretieho mandátu na čele štátu ujal Vladimir Putin. Moskva tvrdí, že západné štáty sa snažia destabilizovať politický systém a spochybniť tradičné hodnoty ruskej spoločnosti založené na centralizovanej štátnej moci, mohutnej armáde a pravoslávnej viere.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy