Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V poľských prezidentských voľbách zvíťazil opozičný kandidát Duda
Zdielať na

V poľských prezidentských voľbách zvíťazil opozičný kandidát Duda

VARŠAVA / Poliaci si v druhom kole prezidentských volieb zvolili novú hlavu štátu kandidáta konzervatívnej euroskeptickej opozície Andrzeja Dudu. Vyplýva to z prieskumov medzi voličmi pri odchode z volebných miestností. Doterajší poľský prezident Bronislaw Komorowski, ktorý post obhajoval, už uznal svoju porážku.

Podľa odhadov, ktoré vypracovala spoločnosť Ipsos, hlasovalo pre 43-ročného Dudu 53 percent voličov, a 62-ročnému Komorowskému dalo hlas 47 percent voličov. Odhady boli zverejnené po uzavretí poslednej volebnej miestnosti o 22:30. K urnám prišlo 56,1 percenta obyvateľov.

"Demokracia spočíva v tom, že výsledky volieb sú nielen uznávané, ale tiež rešpektované," prehlásil končiaci prezident. "Rešpektujem vašu voľbu," odkázal voličom Komorowski pred davom svojich stúpencov. "Prajem si, aby bol môj vyzývateľ úspešným prezidentom," dodal Komorowski, ktorého podporovala vládna stredopravá Občianska platforma (PO) premiérky Ewy Kopaczovej.

Rozčarovanie voličov

Pre Dudovu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) ide o prvé významné volebné víťazstvo za posledných takmer desať rokov. "My môžeme Poľsko zmeniť," povedal budúci prezident pred oslavujúcimi prívržencami. Duda sľúbil, že bude otvoreným prezidentom usilujúcim sa o jednotu. Pripustil, že prekonanie problémov krajiny si vyžiada mnoho práce.

Podľa agentúry Reuters výsledky volieb odrážajú rozčarovanie poľských voličov nad tým, že novo nabitá prosperita krajiny nemá na obyvateľov rovnomernejší dopad.

"Hospodársky rast? Priemerný občan to sotva pocíti," citovala agentúra Reuters 53-ročného železničiara Zbigniewa Pelu, ktorý hlasoval pre Dudu.

Test nálad

Zjavne jasné víťazstvo Dudu je nečakané. Duda tesne zvíťazil už v prvom kole, čo analytici považovali za prekvapenie. Predvolebné prieskumy pred rozhodujúcim hlasovaním napovedali, že výsledky budú veľmi tesné.

Prezidentské voľby sú považované za test nálad v Poľsku pred jesennými parlamentnými voľbami. Analytici upozorňovali, že vítazstvo Dudu v prezidentských voľbách by jeho strane mohlo na jeseň uľahčiť cestu do vlády, pretože tento politik prepožičia svojej strane novú, menej radikálnu tvár.

Pozrite si video Dudu bezprostredne po zverejnení výsledkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy