Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poliaci si volia prezidenta. Bude to tesné, ukazujú prieskumy
Zdielať na

Poliaci si volia prezidenta. Bude to tesné, ukazujú prieskumy

VARŠAVA / Približne tridsať miliónov Poliakov má v nedeľu právo hlasovať v druhom kole prezidentských volieb a rozhodnúť tak o novej hlave štátu. Podľa prieskumov je výsledok hlasovania viac ako neistý.

Kým v piatok zverejnenom prieskume súkromnou rozhlasovou stanicou Zet bol rozdiel medzi úradujúcim prezidentom Bronislawom Komorowským a opozičným kandidátom Andrzejom Dudom sedem desatín percenta v prospech súčasnej hlavy Poľska, podľa zistení publikovaných súkromnou televíziou TVN bol rozdiel medzi rivalmi päť desatín percenta

Tentoraz pre europoslanca, ktorý sa stal prekvapujúcim víťazom prvého kola hlasovania. Jeho oficiálne výsledky boli známe až dva dni po hlasovaní.

Okrem nízkej, iba 49 percentnej volebnej účasti zaujalo vtedy aj tretie miesto antisystémového kandidáta, hudobníka Pawla Kukiza. Ten získal viac ako tri milióny hlasov, kým dvaja postupujúci iba o dva milióny viac.

Tesné víťazstvo

Komorowski kandidujúci s podporou vlády dostal takmer 34 percent hlasov, kým 42 ročný europoslanec Duda odmietajúci zavedenie eura takmer 35 percent.

Prieskumy pritom predpokladali jasné víťazstvo Komorowského, ktorý sa uchádza o druhé päťročné funkčné obdobie.

Voľby v roku 2010, keď s malým náskokom porazil opozičného lídra Jarosława Kaczyńského, sa konali v dôsledku leteckej havárie vládneho špeciálu v Rusku. Pri nej okrem iných zahynul aj vtedajší prezident Lech Kaczynski.

V prvom kole zvíťazil kandidát konzervatívnej pravice Andrzej Duda:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy