Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Poliaci rozhodujú o prezidentovi, post obhajuje Komorowski
Zdielať na

Poliaci rozhodujú o prezidentovi, post obhajuje Komorowski

VARŠAVA / V Poľsku sa začali prezidentské voľby. Obyvatelia môžu rozhodnúť o tom, či v úrade pobudne ďalších päť rokov súčasná hlava štátu Bronislaw Komorowski, alebo bude prezidentom jeho najväčší a najsilnejší rival, mladý europoslanec a právnik Andrzej Duda. Pokiaľ žiadny z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude sa o dva týždne konať druhé kolo volieb.

Bronislaw Komorowski, ktorého podporuje stredová Občianska platforma premiérky Ewy Kopaczové, sa v roku 2010 stal prezidentom za mimoriadnych okolností.

Bol zvolený len niekoľko mesiacov po leteckej katastrofe pri ruskom Smolensku, pri ktorej okrem 95 ďalších ľudí zahynul i vtedajší konzervatívny prezident Lech Kaczyński, veľký spojenec najsilnejšej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť.

Rival Duda

V súčasných voľbách je najsilnejším rivalom Komorowského mladý europoslanec a právnik Andrzej Duda kandidujúci práve za národne-konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť. Vo volebnej kampani sa aktívne hlásil k odkazu Kaczyńského, v ktorého prezidentskej kancelárii pracoval.

Najmä ľudia unavení tradičnou straníckou politikou podľa predvolebných prieskumov oslovil rockový hudobník Pawel Kukiz. Očakáva sa, že skončí na treťom mieste a nechá za sebou kandidátov politických strán, ako sú ľudovci alebo Zväz demokratickej ľavice.

Poľský prezident môže navrhovať i vetovať zákony, môže ich tiež posielať na ústavný súd. Spoločne s vládou sa podieľa na tvorbe zahraničnej a bezpečnostnej politiky krajiny.

Poliaci rozhodujú, kto bude ich prezidentom, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy