Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Konzervatívne Írsko odsúhlasilo homosexuálne manželstvá
Zdielať na

Konzervatívne Írsko odsúhlasilo homosexuálne manželstvá

DUBLIN / Prvé oficiálne výsledky piatkového írskeho referenda o homosexuálnych manželstvách potvrdzujú, že Íri výraznou väčšinou hlasovali za ich uzákonenie. Podľa prvotných informácií 62,1 percenta občanov sa vyslovilo za uzákonenie manželstiev gayov a lezieb.

So sčítavaním hlasov sa v Írsku začali v sobotu ráno. Aj keď posledné prieskumy tesne pred hlasovaním ukázali miernu prevahu tých, ktorí sobáše osôb rovnakého pohlavia podporia, analytici upozorňovali, že v katolíckom Írsku môže i tak zvíťaziť tradičná definícia manželstva. To sa ale nakoniec nepotvrdilo.

Účasť na referende bola pomerne vysoká, podľa predbežných odhadov až 60,4 percenta. Do krajiny sa pre hlasovanie vrátilo veľké množstvo mladých ľudí, ktorí žijú v zahraničí.

Prehra cirkvi

Centrom pozornosti bol dublinský hrad, ktorý je volebným centrom. Vyhlásenie výsledkov tam na veľkoplošných obrazovkách sledujú stovky ľudí. Ľudia na nádvorí jasajú, objímajú sa, bozkávajú, píše The Guardian.

"Sme prvou krajinou, ktorá do ústavy vloží rovnosť manželských zväzkov a spraví to na základe ľudového hlasovania. Sme pre zvyšok sveta majákom slobody a rovnosti. Môžeme byť na seba veľmi pyšní," povedal minister zdravotníctva Leo Varadkar, ktorý na začiatku kampane verejne priznal, že je gay.

Pre katolícku cirkev je referendum prehrou. "Staneme sa prvou generáciou v dejinách ľudstva, ktorá povie, že matky a otcovia nemajú pri východe detí žiadnu úlohu?" pýta sa vplyvný arcibiskup Michael Neary.

Homosexuálne sobáše pred referendom podporili všetky hlavné írske politické strany.

Íri nedočkavo očakávali výsledky referenda:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy