Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Austrália zadržala viac ako 200 islamistov na ceste do Sýrie a Iraku
Zdielať na

Austrália zadržala viac ako 200 islamistov na ceste do Sýrie a Iraku

SYDNEY / Austrálske protiteroristické oddiely zabránili 230 ľuďom opustiť krajinu a pripojiť sa k bojom radikálov zo skupiny Islamský štát na Blízkom východe.

Islamistov, medzi ktorými boli počas marca aj najmenej traja chlapci mladší ako 20 rokov, zadržali bezpečnostné jednotky na austrálskych letiskách, informovala agentúra AP.

Austrálske úrady už skôr oznámili, že dvoch bratov vo veku 16 a 17 rokov zastavili na medzinárodnom letisku v Sydney, kde chceli bez vedomia svojich rodičov nastúpiť do lietadla mieriaceho do Turecka. Súrodencov vrátili úrady rodinám a obvinia ich.

Vypočuli 86 000 cestujúcich

"Necelý týždeň potom na tom istom letisku zadržali 17-ročného mladíka pre podozrenie, že má v pláne pripojiť sa k islamistom v Iraku či v Sýrii," uviedol v stredu minister pre ochranu hraníc Peter Dutton. Aj jeho vrátili rodičom a vyšetrujú ho, dodal Dutton britskej stanici BBC.

Protiteroristické oddiely nasadili v auguste na ôsmich austrálskych letiskách. "Odvtedy bolo vypočutých 86 000 cestujúcich a 230 ľuďom zakázali opustiť Austráliu pre podozrenie, že mieria na bojisko v Iraku a Sýrii, povedal austrálsky premiér Tony Abbott v parlamente.

Multikultúrna spoločnosť

Experti sa nemôžu zhodnúť na tom, prečo je Islamský štát pri verbovaní nových bojovníkov taký úspešný práve v Austrálii, ktorá je všeobecne považovaná za krajinu, kde dobre funguje multikultúrna spoločnosť. Austrália sa môže okrem iného pochváliť 24 rokmi nepretržitého ekonomického rastu, pripomína agentúra AP.

Londýnske Medzinárodné stredisko pre štúdium radikalizácie a politického násilia uvádza, že k sunnitským extrémistom v Iraku a Sýrii sa pridalo 100 až 250 Austrálčanov. Zo Spojených štátov, ktoré majú trinásťkrát viac obyvateľov než Austrália, prišlo do týchto krajín asi 100 bojovníkov.

Pred tromi mesiacmi sa práve v Sydney odohrala rukojemnícka dráma. Únosca tam zadržiaval sedemnástich rukojemníkov.

Útočník si po niekoľkohodinovej dráme určil podmienky: žiadal vlajku Islamského štátu a telefonický rozhovor s austrálskym premiérom Tonym Abbottom.

Pozrite si reportáž redaktora Milana Zamboja:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy