Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Cyklón Pam v tichomorskom Vanuatu zabil najmenej 40 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Cyklón Pam v tichomorskom Vanuatu zabil najmenej 40 ľudí

PORT VILA / Desiatky mŕtvych si vyžiadala tropická búrka Pam, ktorá v piatok zasiahla tichomorské súostrovie Vanuatu. Vietor tu dosahoval rýchlosť 270 kilometrov za hodinu. Informoval o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na OSN.

V provincii Penama na severovýchode Vanuatu zahynulo podľa nepotvrdených správ 44 ľudí, zverejnil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UNOCHA) v piatočnom prehlásení. Celé dediny tu vraj zrovnala víchrica so zemou.

Stratený kontakt

Správy z oblasti je zložité overiť, pretože vláda Vanuatu vraj stratila kontakt s časťami severných provincií. Väčšina útržkovitých informácií pochádza zo sociálnych sietí.

V hlavnom meste Port Vila vietor strhával strechy domov, kácal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Metropola podľa miestnych obyvateľov stále zostáva bez dodávok pitnej vody a elektriny, aj keď búrka sa už vzdaľuje a vietor utícha.

Zaplavené pole

Vanuatské úrady vyhlásili najvyšší - červený - stupeň varovania potom, čo cyklón zmenil smer a stočil sa k obývaným oblastiam. Obyvatelia dostali doporučenie, aby vyhľadali útočisko v evakuačných strediskách.

Pred príchodom na Vanuatu spôsobila búrka veľké materiálne škody na ďalších tichomorských ostrovoch, vrátane Kiribati a Šalamúnových ostrovoch. Tam živel poškodil množstvo budov a zaplavil pole s úrodou.

Smeruje na Fidži

"V tomto okamihu máme obavy z veľmi vysokého počtu mŕtvych, a tiež z obrovského rozsahu skazy," povedal regionálny šéf UNOCHA Sune Gudnitz z neďalekého Fidži, ktoré sa tiež pripravuje na úder búrky Pam. V nedeľu a v pondelok sú dopady búrky očakávané na Novom Zélande.

Súostrovie Vanuatu tvorí viac ako 65 ostrovov, na ktorých žije 267 000 obyvateľov. Asi 47 000 z nich obýva metropolu Port Vila.

Podľa Gudnitza bola sila vetra na Vanuatu porovnateľná s tajfúnom Haiyan, ktorý v roku 2013 zdevastoval Filipíny.

Pozrite si video priamo z miesta, kde vyčíňala búrka Pam:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy