Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z plachého chlapca krutý zabijak. Tak sa zmenil Jihadi John
Zdielať na

Z plachého chlapca krutý zabijak. Tak sa zmenil Jihadi John

LONDÝN / Britské médiá prvýkrát ukázali tvár muža, ktorého svet pozná pod menom Jihadi John. Ten sa na videách Islamského štátu (ISIS) objavoval ako maskovaný vrah rukojemníkov.

Na pohľad nenápadný a placho pôsobiaci usmievavý chlapec na fotke, ktorú ako prvý zverejnil denník Daily Mail, by mal byť krutým katom Islamského štátu.

Mohameda Emvazího z Londýna na fotografii zachytil fotograf na základnej škole. Jeho pohľad rokmi stvrdol a ochladol, čo dokazujú aktuálne fotografie. Ľudia, ktorí ho poznali tvrdia, že to býval jemný človek.

"Ten muž, ktorého som poznal bol extrémne dobrý, milý a priateľský, nikdy neprejavoval ani len náznak sebeckosti, či zlosti. Na záberoch, ktoré som videl z týchto vlastností nič nezostalo," hovorí známy brutálneho kata Asim Qureshi.

Nábor nových členov

Úplnú istotu, že ide o Džihádistu Johna ale jeho známy nemá.

"Prišla za mnou reportérka, ktorá mi povedala, že to je on. Je mu veľmi podobný, ale na sto percent nemôžem potvrdiť, že Emwazí je Jihadi John," hovorí.

Pátranie po identite a jej prezradenie odpútalo pozornosť od nových praktík, ktoré Islamský štát začal využívať na verbovanie. Správy z Kanady však ukazujú, že islamisti využívanie na nábor všetko dostupné - sociálne siete, "chaty" aj naivitu školákov na všetkých úrovniach štúdia.

"Som váš islamský brat zo Sýrie. Pochádzam z Kanady," povedal na jednom z videí zabitý člen ISIS Andre Poulin. Ten sa, ako mnohí, pridal k hnutiu. Stalo sa mu to osudným, zahynul pri bojoch na strane islamistov.

Aj jeho zrejme zverbovali prostredníctvom internetu. Stránok sú tisíce v akomkoľvek jazyku. To tvrdí autor, ktorý píše knihu o Islamskom štáte. Vraj je až primitívne jednoduché spojiť sa s džihádistami.

"Ak ste z regiónu krajín ako Uzbekistan, Gruzínsko, Kazachstať, či Čečensko ponúknu vám stránky práve v tomto jazyku," tvrdí autor knihy o ISIS Michael Weiss.

Posielajú ich na smrť

Najsmutnejšie na celom verbovaní je najmä to, že tí, čo mladých ľudí posielajú na smrť sedia v pohodlí domova za počítačom.

"Dostanú pokyn - zostaňte, kde ste, my vás budeme inšpirovať, radikalizovať ak ešte nie ste a naučíme vás ako poskladať bombu vo vašej pivnici," pokračuje Weiss.

Na kanadských školách je už to takmer rutina. Minister školstva spolupracuje s moslimskými organizáciami na eliminácii, avšak výsledky sú zatiaľ veľmi biedne. Hoci samotní moslimskí duchovní na túto hrozbu dlhodobo upozorňujú.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy