Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Švajčiarska pobočka banky HSBC pomáhala bohatým vyhnúť sa daniam
Zdielať na

Švajčiarska pobočka banky HSBC pomáhala bohatým vyhnúť sa daniam

Zdroj: SITA

ŽENEVA / Švajčiarska pobočka banky HSBC pomáhala bohatým zákazníkom vyhnúť sa daniam, obísť štátne daňové orgány i skryť miliónové majetky. Odhalili to uniknuté súbory z tajných bankových účtov.

Informácie zverejnilo medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov, kam patria napríklad britský The Guardian, francúzsky Le Monde, relácia televízie BBC - BBC Panorama i washingtonské Konzorcium investigatívnych novinárov. 

Podarilo sa im zadokumentovať, že švajčiarske banky vydávali klientom hotovosť v nevystopovateľných menách, vo Švajčiarsku nepoužiteľných.

Zákazníkom mala súkromná banka taktiež ponúkať metódy, ako sa vyhnúť plateniu daní v Európe, či im radila, ako ukryť "čierne kontá" pred domácimi daňovými úradmi.

Rovnako mala poskytovať účty zločincom, skorumpovaným podnikateľom a iným vysoko rizikovým osobám.

Priznali vinu

Informácie sa týkajú obdobia rokov 2005 až 2007 a asi tridsaťtisíc bankových účtov, ktoré predstavujú dohromady asi 120 miliárd dolárov. 

Druhá najväčšia banka na svete, HSBC, uznala pochybenie zo strany svojej pobočky. "Sme zodpovední za dodržiavanie predpisov a sme si vedomí zlyhania," priznala banka vo vyhlásení. Švajčiarska pobočka nebola, po kúpe v roku 1999, plne integrovaná do HSBC a nemala dostatočne prísne kontrolné procedúry.

Dlhoročné vyšetrovanie

Škandál okolo banky HSBC sa rozhorel v roku 2007, keď jej bývalý zamestnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálne získal údaje o klientoch a účtoch. Tie o rok neskôr odovzdal francúzskym úradníkom, ktorí celú vec s podozrením na daňové úniky začali vyšetrovať.

Neskôr odovzdali dôverné zoznamy aj ďalším krajinám. Tento zoznam, pomenovaný podľa vtedajšej francúzskej ministerky financií Christine Lagarde, spôsobil rozruch napríklad v Grécku, Španielsku, USA, Belgicku či Argentíne.

Novinári sa rozhodli odtajniť aj totožnosť niektorých klientov, medzi ktorými sú súčasní i bývalí politici z Británie, Ruska, Ukrajiny, Rumunska, Indie, Mexika, ale i vysoko postavení pohlavári spojení s režimom zvrhnutého egyptského prezidenta Husního Mubaraka či súčasného sýrskeho prezidenta Bašara Assáda. Medzi klientmi banky malo byť aj asi desať Čechov. O prípadných slovenských klientoch informácie zatiaľ nie sú.

Najčítanejšie správy