Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Jordánsko v reakcii na vraždu svojho pilota popravilo extrémistku
Zdielať na
Zahraničie

Jordánsko v reakcii na vraždu svojho pilota popravilo extrémistku

AMMÁN / Jordánsko v stredu skoro ráno popravilo väznenú irackú extrémistku Sadžídu Rišáví a ďalšieho irackého radikála. Obaja boli odsúdení na trest smrti. Krajina ich popravu urýchlila. Dôvodom je video Islamského štátu, ktoré má zobrazovať vraždu jordánskeho pilota.

Odsúdených popravili niekoľko hodín potom, ako islamisti zverejnili video, na ktorom je vidieť upálenie dvadsaťšesťročného pilota Kasásbu. Toho islamisti zadržali v decembri a popravili ho údajne už 3. januára.

Ammán sa snažil o výmenu extrémistky za svojho pilota. Vyjednávanie sa ale zastavilo pred pár dňami, kedy jordánske úrady žiadali dôkaz o tom, že pilot žije.

Iračanku Rišáví v Jordánsku väznili pre spoluúčasť na atentátoch na ammánske hotely v roku 2005. Odsúdili ju na trest smrti, aj keď svoju nálož neodpálila. Pri útokoch zahynulo šesťdesiat ľudí.

Pozrite si reportáž:

Poprava pilota

Na internete sa v utorok večer objavil videozáznam, na ktorom je údajne vidieť, ako ozbrojenci z hnutia Islamský štát zaživa upaľujú zajatého jordánskeho pilota.

V 22 minúte a 34 sekunde je na videu vidieť muža v oranžovom odeve stojaceho v kovovej klietke, pričom ho obklopujú plamene. Na zázname nechýba ani logo hnutia. 

Pozrite si časť zverejneného videa:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy